Vikend-rituali koje deca rođena posle 1995. nikada neće razumeti

Niti smo mi imali detinjstvo kao naši roditelji, niti će naša deca znati kakvo je bilo naše. Možemo samo da im pričamo o tome.

vikend-rituali-koje-deca-rodena-posle-1995-nikada-nece-razumeti-1.jpg

Svako doba nosi svoje lepote zbog kojih ili zavidimo našim roditeljima, ili želimo da živimo u modernom vremenu kao što to čine današnji mladi ljudi.

Svaka generacija ima nešto karakteristično, kao i određene navike koje su se nekada praktikovale, ali se ne mogu koristiti u današnje vreme iz očiglednih razloga.

Evo kakvi su bili vikend-rituali generacija rođenih od 1980. pa do 1995. godine, kada internet i tehnologija nisu bili zastupljeni kao danas.

1. Niko nije znao šta ste radili za vikend

Osim ako se sa njima niste dogovorili, školski drugovi nisu znali šta ste radili za vikend sve do ponedeljka, kada ste pričali o tome gde ste bili sa roditeljima i rođacima.

2. Isplanirana komunikacija

„Javi mi se oko 12, biću kod kuće“. U današnje vreme, i uz mobilne telefone, ne morate se dogovarati jer ste dostupni gde god da se nalazite.

vikend-rituali-koje-deca-rodena-posle-1995-nikada-nece-razumeti-2.jpg

3. Gledali ste filmove na televiziji

U bioskopima nije bilo filmskih projekcija svakog dana, niti ste mogli da se pretplatite na Netflix, niti da ih skidate sa torenta. Televizija je bila jedina opcija za gledanje filmova, eventualno i video-klub.

4. Imali ste šifre i izmišljene jezike sa prijateljima

Kada je fiksni telefon stajao u dnevnoj sobi ili u hodniku, jedino što ste mogli da radite bilo je da razgovarate u šiframa, da zvučite naivno i da ne budete sumnjivi.

5. Nove hitove ste slušali na radiju, spotove ste gledali na MTV-u i VIVA

Da omiljeni pevač ima novu pesmu, saznavali ste ako uhvatite spot na nekom muzičkom kanalu. Zatim ste mogli da kupite album, najčešće kasetu, i da „vrtite“ omiljenu pesmu.

vikend-rituali-koje-deca-rodena-posle-1995-nikada-nece-razumeti-3.jpg

6. Porodični rituali za vikend

Gledali ste sportska takmičenja koja su bila na nekoliko TV kanala, igrali ste igrice na Nintendu, „bacali pogled“ na neki od filmova koje su gledali vaši roditelji i bilo vam je krajnje dosadno kada su gledali vesti.

7. Nedelja je dan za odmor

Subotom se šetalo po parkovima i igralištima, a u nedelju, znalo se, porodični ručak, kupanje i rani odlazak na spavanje, jer se sutradan išlo u školu, a roditelji na posao.

8. Pozivi u „nepristojno“ vreme

Roditelji vam nisu dozvoljavali da telefonirate u vreme ručka i večere, a glasno su komentarisali da je nepristojno ako zazvoni telefon kod vas u kući.

 E. D. | CRNOBELO.rs / foto: pinterest.com

Možda vas zanima:

Теtka sa knjigom, nabildovani, model: 10 likova koje ćete sresti na plaži Nekome odmaranje na plaži nekome ispijanje pića u baru. Polako, ali sigurno se b...
Тrikovi koji će vam pomoći u neprijatnim situacijama u poslednjem trenutku Kao po nekom nepisanom pravilu, neprijatna iznenađenja se dešavaju uvek kada naj...
Тata će odremati malo posle posla, mama je uz šporet Evo najbolji dokaz kako se stvari mogu promeniti i kako ljudi sa 15 ili 55 godin...
Оblik tela poput mrava: Zvezde koje su uvećale zadnjicu ubrizgavajući sopstvene masti Lipofiling je jednostavna kozmetička procedura koja u poslednje vreme sve više z...
Моdni zakoni kraljica stila: 10 komada odeće koje svaka dama mora da ima u garderoberu Тајna najbolje odevenih žena na svetu je skrivena u bezvremenskim klasicima koji...
Маsaža stopala u javnom prevozu, papuče za toalet: 15 stvari koje je moguće videti samo u Aziji U zemljama Azije vlada potpuno različita i neobična atmosfera svakodnevnice u od...