Kada se udaš, ne znači da si uspela u životu

Godina -- 2017. Želimo da se pravimo napredniji nego što u stvari jesmo.

kada-se-udas-ne-znaci-da-si-uspela-u-zivotu.jpg

Slavimo iluzornu ravnopravnost među polovima, slavimo feminizam, ali još uvek padamo u nesvest kada čujemo da se neka devojka udaje.

Jer je to krajnje dostignuće koje izaziva više pažnje nego bilo šta drugo -- da se udaš.

Verovatno ovo čitate i mislite -- evo je, ogorčena kokoška puna gneva, krivo joj što se još uvek nije udala. Pogrešno, dragi ljudi.

Već sam odigrala svadbeni ples i izgubila dragoceno vreme i nerve zbog beznačajnih stvari kao što su boje bombona koje ide uz tortu.

Evo u čemu je poenta. Kada sam diplomirala, javili su mi se samo babe i dede da mi čestitaju.

Kada sam se zaposlila, javili su mi se babe, dede i tu i tamo poneko od rodbine.

A kada je odjeknula vest da se udajem -- već sledećeg jutra mi se javilo više od 30 ljudi.

Ne preterujem. Prvo mi je bilo smešno, a onda neverovatno tužno.

Zar je to krajnje dostignuće danas, da se udaš? Zar to definiše životni uspeh?

Naravno da treba da se slave lepi trenuci. Naravno da mi je drago kada neka bliska osoba objavi da se ženi/udaje.

Radujem se zbog njih. Ali, isto tako se radujem kada mi kažu da su diplomirali, magistrirali, zaposlili se, dobili unapređenje na poslu.

Lažem, zbog tih drugih stvari se radujem (malo) više.

Zato što je za njih potreban istinski, mukotrpni trud. Potrebni su trud, čelična volja, mnogo odricanja i žrtava. Neprospavane noći, stres koji uzima životni danak.

Za brak je potrebno samo da imate osobu koja će postaviti pitanje na koje ćete odgovoriti DA.

Gde je tu dostignuće? Brak jednostavno nikada ne treba da bude stavljen ispred ključno važnijih stvari u životu, jer ovo nije doba naših baba (a istini za volju, čak i pedesetih godina prošloga veka, smatralo se da prvo treba završiti srednju školu, pa se tek onda udati).

Brak sa pravom osobom je divan, ma brak je super.

Ali, istini za volju -- brak je precenjen. Zašto se slavi više nego drugi uspesi, zašto izaziva više uzbuđenja i pažnje?

Da ponovim, sama prosidba i muž nisu nikakvo dostignuće. Apsolutno svako ko ima želju može da stupi u brak.

Znate li šta je dostignuće? Da imate uspešan brak. Da održite brak na čvrstim nogama, „i u dobru i u zlu“, u doba kada je stopa razvoda frapantno visoka.

Ali, iza svake uspešne žene stoji sledeći opis: Izdala je knjigu. Imala je nekoliko samostalnih izložbi. Ima svoju advokatsku kancelariju. Ona je uspešni hirurg. Njeni novinski članci dobijaju sve nagrade. Ona je primabalerina.

Nikada u biografiji uspešne žene nisam videla da piše samo -- Ona je udata.

Autorski sadržaj! Nije dozvoljeno nikakvo preuzimanje i kopiranje delova ili celine.

(O)Milena | CRNOBELO.rs

Možda vas zanima:

Тaman kada poželite da ga „ubijete“, spremiće vam romantičnu večeru – to je savršen muškarac koji va... Savršeni muškarci više ne postoje. Pričajte mi malo o tome. Ili ne, bolje da ja ...
Zvezde koje su se nekada bavile striptizom Svi pamte Čeninga Tejtuma po ulozi u filmu Magic Mike, ali da li ste znali da se...
Zreli ste kada... Neki ljudi zrelost dostižu u tinejdžerskim godinama, neki posle ozbiljne životne...
Ženo, saberi se, nije mi cilj u životu da dobijem titulu najdomaćice, cilj mi je da budem srećna! Nisi rođena da budeš učiteljica, ajde olabavi malo sa savetima, dosta je priče o...
Ženo, opameti se! Kada ostariš, žalićeš... Žalićeš jer si propustila priliku da putuješ. Kada ostariš, imaćeš mnogo više ob...
Zašto svaki muškarac treba da izađe sa Ruskinjom barem jednom u životu? One su pojam za eleganciju i ženstvenost, a uz to su i posvećene partneru i brin...