Kako da naručite vino u restoranu?

Za one koji nemaju dovoljno iskustva, izbor vina u restoranu može biti veliki problem, a često i razlog da se postide pred prijateljima i drugim ljudima!

kako-da-narucite-vino-u-restoranu-1.jpg

Naravno, niko se nije rodio sa iskustvom i znanjem, pa vam upravo zbog toga dajemo nekoliko jednostavnih saveta kako da postanete ekspert za vina i da znate kakvo vino da naručite u bilo kojem restoranu na svetu.

1. Zamke sa cenom

Iskustvo uči vlasnike restorana da vina koja imaju lošu prodaju (zbog lošeg kvaliteta) treba da budu malo iznad onih sa minimalnom cenom.

Ideja je da klijenti koji drže do sebe neće kupiti najjeftinije vino, već neko koje je odmah posle njega.

Tako će se loše vino lako prodati!

Zato, ako nemate mnogo novca nemojte bežati od najjeftinijih vina, velike su šanse da su bolja od onih malo skupljih. Izuzetak je, razume se, vino kuće, koje je priča sama za sebe.

kako-da-narucite-vino-u-restoranu-2.jpg

2. Vino kuće

Naizgled najpovoljnija ponuda, takozvano „vino kuće“ u stvari je klasična zamka kojom vlasnik želi da za cenu jedne čaše vina naplati cenu kojom on kupuje celu flašu.

Koliko god da vas konobar uverava da je vino kuće odlično, uvek naručite samo jednu čašu.

Tako ćete imati priliku da se uverite u njegove reči i da nastavite dalje sa istim ili nekim drugim.

kako-da-narucite-vino-u-restoranu-3.jpg

3. Čaša ili flaša?

Da li da na samom početku naručite celu flašu ili da pijete čašu po čašu? Logika novčanika je jednostavna, obično čaša dobrog vina košta četvrtinu cene cele flaše.

Pri čemu količina nije proporcionalna. Naravno, ako ste sigurni da ćete popiti barem četiri ili više čaša, onda se odlučite za flašu.

Ali, i tu postoji finta.

Naručujući čašu po čašu, možete da otkrijete više vrsta vina, više neverovatnih kombinacija sa hranom. Iz tog ugla, čaša je nezamenljiva.  

kako-da-narucite-vino-u-restoranu-4.jpg

4. Pijte lokalno

Najčešći savet gastronoma putnicima je: Pijte vino i jedite proizvode iz lokalne sredine!

Znači, ako ste izvan svoje zemlje, OBAVEZNO probajte lokalna vina, najčešće su daleko jeftinija od brendiranih svetskih vina, a zaista će vas oduševiti.

Još i ako je sam menadžer ljubitelj vina, sasvim je sigurno da će vam otkriti čitavo bogatstvo ukusa.

kako-da-narucite-vino-u-restoranu-5.jpg

5. Još jedna zamka sa cenama

Postoje jednostavni psihološki trikovi na koje čete odmah „pasti“. Kada u restoranu otvorite vinsku kartu videćete da većina vina košta iznad 50 evra, ali ima i takvih koja koštaju 25 evra.

Koliko god da planirate da potrošite, iskustvo govori da ćete na kraju ipak izabrati vino između 35 i 40 evra. Sasvim nepotreban postupak koji posle značajno može da utiče na naše raspoloženje.

kako-da-narucite-vino-u-restoranu-6.jpg

6. Prvo hrana, a zatim vino

Najčešće, čim sednete u restoran, odmah se pojavljuje konobar sa vinskom kartom pitajući vas šta ćete izabrati.

Naručićete vino, ali znate li šta ćete jesti? Postoje neka jela koja jednostavno ne mogu da se služe uz bilo koje vino.

Uglavnom su to jela sa mnogo šećera, gorka ili mnogo začinjena jela. Ova jela se u kombinaciji sa pogrešnim vinom pretvaraju u pravu katastrofu. Zato uvek prvo izaberite hranu, a zatim vino.

kako-da-narucite-vino-u-restoranu7.jpg

M. S. | CRNOBELO.rs / foto: pinterest.com

Možda vas zanima:

Маli bonton podsetnik za pravilno i kulturno ponašanje u restoranu Kada odete u restoran nije dovoljno samo da pozdravite osoblje i da ostavite bak...
Uvek pijte najbolje vino, ne čuvajte ništa za specijalne prilike - 10 lekcija kojima samo život može... Život je ono što ti se dešava dok si zauzet praveći druge planove, rekao je Džon...
Kakvu hranu da naručite, prema pivu koje pijete? Sezona piva uvek dolazi zajedno sa visokim temperaturama i sportskim takmičenj...
Hrana koju treba da naručite u Grčkoj, osim girosa i suvlakija Ako ste redovni turista kroz grčke gradove i plaže, sigurno volite da sednete u ...
10 situacija u kojima je normalno da vratite naručenu hranu u restoranu Ne postoji neko ko ne bi bio isfrustriran ako naruči savršenu porciju u restoran...
„Ako imaš mladu ženu i staro vino, uvek ćeš imati mnogo gostiju“ - najbolje nemačke narodne izreke Izreke ili poslovice su vrsta izraza koji ima strukturu rečenice i prenosi nam n...