Zdravi ručak: Kremasta piletina sa belim lukom i šarena salata sa tri vrste mahunarki

Da li ste raspoloženi za zdrav obrok koji se sprema brzo i lako? Gotovo da ne postoji osoba koja ne voli pileće meso, a ovo se sprema u kremastom sosu sa kraljem antioksidanata - belim lukom.

zdravi-rucak-kremasta-piletina-sa-belim-lukom-i-sarena-salata-sa-tri-vrste-mahunarki-1.jpg

U kombinaciji sa zdravom i šarenom ukusnom salatom od tri vrste mahunarki, definitivno ćete se pokazati kao vrhunski kuvari domaće hrane:

Potrebni sastojci (za piletinu sa belim lukom):

  • 2 velika parčeta pilećih grudi isečenih po dužini na polovine
  • Malo brašna
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 kašike putera
  • 1 glavica očišćenog belog luka
  • 1 pileća kocka za supu istopljena u šolji vrele vode
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 šolja (oko 150-300ml) pavlake za kuvanje
  • So i biber po ukusu (po želji se može dodati i svež peršun)

Način pripreme:

1. Komade piletine začinite solju i biberom i dobro ih uvaljajte u brašno.

2. Istopite 1 kašiku putera sa 1 kašikom maslinovog ulja u tiganju za prženje, na srednjoj temperaturi. Pržite komade piletine sa svake strane 4-5 minuta ili dok ne dobiju lepu, zlatnu boju. Kada se piletina isprži, izvadite je iz tiganja i stavite na stranu.

3. Malo smanjite temperaturu i dodajte ostatak putera, odnosno - još 1 kašiku. Ostavite da se istopi, a zatim dodajte očišćeni beli luk. Promešajte i ostavite da se kuva 3-4 minuta ili dok spolja ne dobije braon boju.

4. Dodajte tečnost od pileće kocke i sok od limuna i ostavite da vri oko 4 minuta ili dok se malo ne zgusne.

5. Na kraju dodajte pavlaku za kuvanje, a u nju i pileće meso. Kuvajte još 5 minuta ili dok se sos lepo ne zgusne. Po želji dodajte i iseckan sveži peršun.

zdravi-rucak-kremasta-piletina-sa-belim-lukom-i-sarena-salata-sa-tri-vrste-mahunarki-2.jpg

zdravi-rucak-kremasta-piletina-sa-belim-lukom-i-sarena-salata-sa-tri-vrste-mahunarki-3.jpg

Potrebni sastojci (za šarenu salatu):

  • 350g sveže boranije (skuvane na pari)
  • 1 konzerva crvenog pasulja (opranog u vodi i proceđenog)
  • 1 konzerva sitnog belog pasulja ili leblebije (oprane i proceđene)
  • Iseckan svež peršun (po želji možete da dodate i svežeg bosiljka)
  • So i biber

Za preliv:

  • 1/2 kašike senfa
  • 1/2 kašike meda
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka, sitno iseckanog

Način pripreme:

1. U dubljoj posudi izmešajte tri vrste mahunarki: sveže spremljenu boraniju, dve vrste pasulja ili leblebiju, po želji.

2. U manjoj posudi izmešajte sve navedene sastojke za preliv. Prelijte salatu i začinite je solju i biberom. Dodajte svež peršun i bosiljak po želji.

zdravi-rucak-kremasta-piletina-sa-belim-lukom-i-sarena-salata-sa-tri-vrste-mahunarki-4.jpg

zdravi-rucak-kremasta-piletina-sa-belim-lukom-i-sarena-salata-sa-tri-vrste-mahunarki-5.jpg

M. S. | CRNOBELO.rs / foto: instagram.com

Možda vas zanima:

Započnite dan kao supermodel: Ideje za niskokalorični doručak foto: pixabay.com Vodeće svetske manekenke otkrivaju svoj jutarnji meni koji je...
Voleću te i sa novcem i bez novca, sve dok smo živi i zdravi Lako je da se voliš sa nekim kada imaš novca. Znam, reći ćete da ima mnogo onih ...
Testovi od 30 sekundi koji će vam otkriti koliko ste zdravi Kako starite, tako vaš imunitet slabi, pa se povećava rizik od raznih oboljenja....
Proizvodi za koje mislimo da su zdravi, a nisu Gotovo je nemoguće jesti 100% zdravu hranu. Čak i kada ste ubeđeni da kupujete...
Predlog posnih salata za Svetog Nikolu Bliži se slava Sveti Nikola, a to znači da na svojoj trpezi treba da poslužite i...
Letnji ručak za 5 minuta: Krompir salata na 4 načina Zašto da poslužite običan krompir kao prilog glavnom jelu, a da ne napravite gla...