7 jednostavnih predloga za doručak koji će vam dati potrebnu energiju
Nikola Ladlam-Rejn je stručnjak za ishranu. Za Insajder je dala nekoliko jednostavnih predloga za doručak bogat proteinima koji će vam ujutru dati potrebnu energiju i neće povećati nivo šećera u krvi.
Nikola kaže da je ujutru važno jesti doručak koji neće izazvati nagli porast nivoa šećera u krvi. U suprotnom, nivo šećera u krvi može naglo da opadne u popodnevnim satima, a to znači da ćemo se osećati letargično.
„Ako napravite veliku pauzu između obroka ili ih potpuno preskočite, nivo glikoze u krvi može naglo da opadne, a to će imati negativan uticaj na vašu energiju.
Ujutru unosite ugljene hidrate od voća i povrća, integralni hleb i ovas. Ove namirnice imaju hranljiva vlakna i ne izazivaju nagle promene u nivou šećera u krvi“, otkriva Nikola.
U nastavku pogledajte nekoliko njenih predloga za doručak:
Puding sa čia semenkama i jagode
Potrebni sastojci:
- 2 kašike čia semenki
- ½ šolje bademovog mleka (možete da koristite i obično)
- 1 kašika proteinskog praška (po želji)
- Med (ako želite zaslađivač)
- Jagode
Način pripreme:
U posudu stavite čia semenke i mleko, kao i proteinski prašak. Ostavite sud da odstoji preko noći u frižideru.
Sledećeg jutra u posudu dodajte med i jagode. Možete dodati i kašiku putera od kikirikija.
Palačinke
Potrebni sastojci (za jednu osobu):
- 1 banana
- 2 jajeta
- 1/3 šolje ovsenih pahuljica
- 1/2 kašike praška za pecivo
- Malo soli
- Malo ekstrakta vanile (po želji)
Način pripreme:
Ispasirajte bananu i dobro izmešajte sve sastojke.
Palačinke pecite na zagrejanom tiganju sa malo ulja, dok ne dobiju zlatnu boju.
Pečeni ovas sa jabukom
Potrebni sastojci:
- 1/2 banane, pasirano
- 40 grama ovasa
- 1 kašika praška za pecivo
- Malo cimeta
- Malo soli
- 1/2 jabuke, isečene na sitne komadiće
- 1/2 šolje bademovog mleka
- Puter od kikirikija za dekoraciju
Način pripreme:
Zagrejte rernu na 180 stepeni i premažite pleh sa malo putera ili ulja.
Pomešajte sve sastojke, ali ostavite nekoliko komadića jabuke.
Stavite smesu u pleh, dodajte preostale komadiće jabuke i pecite oko 20 minuta, ili dok ovas ne dobije zlatnu boju.
Na kraju dodajte puter od kikirikija.