3 posna predjela zbog kojih ćete polizati prste
Ko kaže da posno nije ukusno? Izgleda da je odavno prošlo vreme kada se meni za posna jela svodio na hleb i marmeladu.
foto: instagram.com
Danas imamo tako veliki izbor, da će vam post proći brzo i lako, a imaćete i nešto ukusno da postavite na vašu trpezu za posne slave.
Slede 3 posna predjela koja ne samo da su ukusna, već i izgledaju neodoljivo privlačno:
Posne ćuftice od pasulja
Potrebno vam je:
- Oko 350g pasulja
- Ulje za jelo
- Praziluk
- Susam
- So i biber
Kako se sprema?
Skuvani pasulj se dobro procedi od vode i zrna se izgnječe rukom ili viljuškom (samo pripazite da ne postane baš kao pire).
Pasulj se posoli i oblikuju se loptice, odnosno male ćuftice.
Praziluk se sitno isecka i proprži se na malo ulja. Dodaju se začini po ukusu (so, biber, vegeta, kurkuma) i rasporedi se po tepsiji.
Na praziluk se stave ćuftice od pasulja. Pospe se susamom po želji. Pokrije se poklopcem ili folijom za pečenje i peče se u zagrejanoj rerni na 200°C.
Pripazite da vam ćuftice na zagore jer je vreme koje je potrebno za pečenje relativno kratko, oko 20-25 minuta, u zavisnosti od jačine rerne.
foto: instagram.com
Posna pašteta od oslića
Potrebno vam je:
- 1kg ribe oslić
- 1 šargarepa
- 4 veća krompira
- 1 šolja ulja
- Biber
- Lovorov list
- 1 kašičica senfa
- Sok od limuna
- Peršun
- Malo sirćeta
- So i vegeta
Kako se sprema?
Oslić se očisti, poprska se sa malo sirćeta i ostavi se da odstoji oko 30 minuta.
Riba se ponovo opere u vodi i stavi se u dublji sud da se kuva.
Dodaju se i krompir, šargarepa, lovor, biber i so. Ostavite sve da se dobro skuva.
Izvadite samo oslić iz posude, a ostatak povrća stavite da se dobro procedi.
Oslić očistite od kostiju i sastavite ga sa ostatkom povrća, osim lovorovog lista.
Dodajte senf i limun.
Mikserom ili blenderom ispasirajte smesu dodajući ulje po malo.
Sami ćete videti koliko ulja je dovoljno prema teksturi namaza.
Dodajte vegetu prema ukusu.
foto: instagram.com
Posne prolećne rolnice
Potrebno vam je:
- 1 pakovanje tankih kora za pitu
- 100g šargarepe
- 100g kupusa
- 100g celera
- Soja sos
- So i biber
- Ulje za jelo
Kako se sprema?
Povrće iseckajte po dužini na tanke trake ili ga izrendajte. Začinite ga solju i biberom i pospite malo soja sosa.
Svaku koru napunite povrćem i uvijte je u male rolne dimenzija 5x1,5cm.
Pržite ih na zagrejanom ulju dok ne porumene.
Poslužite ih tople uz posni majonez po želji.
foto: instagram.com
(O)Milena | CRNOBELO.rs