Česte greške prilikom kuvanja koje potpuno menjaju ukus hrane, a da to i ne znate
Imate li naviku da predugo kuvate povrće? A da li ga uopšte perete hladnom vodom nakon što se skuva?
Možda nije lako postati vrhunski kuvar, ali potrebno je samo malo vežbe kako biste sami napravili ukusna jela.
Ali, da li kuvate godinama i još uvek se dešava da napravite obrok koji ima loš ukus?
Onda možda pravite neku od sledećih grešaka:
Predugo kuvajte povrće
Uz dugo kuvanje, povrće će izgubiti veliki deo korisnih hranljivih sastojaka. Isto tako, promeniće mu se i ukus, a tekstura će biti previše meka.
Većinu povrća ne treba kuvati duže od 10-ak minuta, odnosno dok malo ne omekša.
Umesto kuvanja, možete pokušati da ga spremite na pari.
Ne dodajete so u testo sa kvascem
Ako pravite testo sa kvascem za hleb ili bilo kakvo drugo pecivo, preporučljivo je dodati malo soli.
Zbog reakcije koja se javlja između soli i kvasca, ako ne dodate so, testo će mnogo brzo narasti, pa samim tim nećete dobiti željeni ukus i teksturu.
Ne dodajete so u vodu kada kuvate jaja
Normalno, so u vodi neće imati nikakvog uticaja na ukus jaja, ali je treba dodati iz drugog razloga.
U slučaju da neko od jaja pukne dok se potpuno ne skuva, so će sprečiti curenje iz ljuske.
Krompir ne potapate u vodu
Za hrskavi pečeni krompir morate ga potopiti u hladnoj vodi nakon što ga oljuštite i isečete.
Ovo će ukloniti višak skroba i krompir će biti mnogo ukusniji.
Krompir treba da odstoji u hladnoj vodi najmanje 30 minuta, a još bolje ako možete da ga ostavite preko noći. Zatim ga samo isperite i ispržite.