5 pitanja sa prijemnog ispita na Oksford - Možete li da odgovorite na njih?

Uprava prestižnog Univerziteta Oksford s vremena na vreme podeli sa javnošću pitanja sa prijemnog ispita.

5-pitanja-sa-prijemnog-ispita-na-oksford-mozete-li-da-odgovorite-na-njih.jpg

Direktorka odeljenja za kreiranje prijemnih ispita, Samina Kan, kaže da se pitanja najčešće sastoje od akademskih razgovora o smeru na kojem želite da studirate.

Na ovaj način ćete mnogo bolje pokazati na koji način analizirate i koristite dobijene informacije.

Bez obzira na prethodno obrazovanje i životne okolnosti, sa ovim pitanjima kandidati mogu da pokažu koliko su zainteresovani, ali i koliko su u stvari sposobni da studiraju.

Pa, ako planirate da se prijavite na Oksford, očekujte ovakva pitanja na prijemnom ispitu:

Šta jednu dramu ili roman čini da bude „politička/i“? (Moderni jezici, francuski)

Navodno, ovo pitanje se postavlja kandidatima da bi se otkrio njihov stav koji su dobili na osnovu pročitane literature.

Dobri kandidati su najčešće pokazivali želju i sposobnost za dublji razgovor. Istovremeno, dobro je ako kandidat promeni mišljenje u toku razgovora - to pokazuje da može da razmišlja fleksibilno i da uzme u obzir i tuđu perspektivu.

Zamislite merdevine koje su poduprte na vertikalni zid, sa nogarama na podu. Srednji deo merdevina obojen je drugom bojom sa bočnih strana, tako da možete da vidite presek i kada merdevine gledate sa strane. Koji oblik će napraviti srednji presek, kada merdevine padnu na pod? (Matematika)

Ovo pitanje otkriva sposobnost matematičkog razmišljanja. Navodno, kandidati treba da odrede koje informacije su nevažne i da se fokusira samo na ono što je zaista važno.

Neki kandidati su pokušali da nacrtaju merdevine u svakoj fazi padanja. Ali, crtanjem bez pribora, kandidati ne mogu da budu sigurni da će dobiti pravi rezultat.

Ovo je zaista zabavno pitanje jer je odgovor najčešće drugačiji od onoga što mislite. Razlog je što ljudi mnogo razmišljaju o obliku merdevina dok padaju i crtaju svakakve geometrijske crteže.

5-pitanja-sa-prijemnog-ispita-na-oksford-mozete-li-da-odgovorite-na-njih-2.jpg

Oko jedne četvrtine smrtnih slučajeva u Ujedinjenom Kraljevstvu povezano je sa nekim oblikom raka. Na Filipinima, ovaj broj je samo jedna desetina. Koji faktori bi mogli da utiču na ovu razliku? (Medicina)

Ovo pitanje nema tačan odgovor. Kao i kod većine pitanja, i kod ovog pitanja cilj je da podstakne debatu i da stimuliše razmišljanje. Prema profesorima, postoji nekoliko mogućih odgovora.

Neki kandidati su pitali odakle dolaze ti podaci i koliki je prosečni životni vek na drugim krajevima sveta. Neki su raspravljali o tome da su određeni životni stilovi i navike u Engleskoj loši za zdravlje.

Neki su uzeli u razmatranje da je prosečni životni vek na Filipinima mnogo manji nego u Velikoj Britaniji, pa su shvatili da su drugi uzroci smrt osim raka uobičajeni u zemljama u razvoju.

5-pitanja-sa-prijemnog-ispita-na-oksford-mozete-li-da-odgovorite-na-njih-3.jpg

Šta je, po vašem mišljenju, ključno da nekoga optužimo? (Filozofija)

Ni u ovom slučaju se od kandidata ne traži tačan odgovor, već se otkriva da li kandidat može da bude kreativan i da li može da razmišlja kritično i pažljivo.

Neki su smatrali da optužba treba da uključuje složenu presudu. Drugi su verovali da bi osoba bila kriva, potrebno je da oseća krivicu, gnev ili ogorčenost.

Veliko istraživanje je pokazalo da starija braća/sestre postižu bolje rezultate od mlađe braće/sestara. Zašto se to dešava? (Eksperimentalna psihologija)

Ovo je pitanje koje kandidate tera da razmisle o mnogo različitih aspekata filozofije.

Kandidat mora da razmišlja o poznatim faktorima, kao što su starost majke u trenutku rađanja, uticaj redosleda rođenja na decu i slično.

Ni ovde ne postoji jedan tačan odgovor, već komisija želi da čuje nova, zanimljiva objašnjenja.

S. S. | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

Možda vas zanima:

Kviz: Pitanja na koja ćete sigurno znati odgovor ako ste imali peticu iz hemije Sećate li se od čega je sastavljen molekul vode ili od čega je sastavljen atomsk...
Kviz: Pitanja iz opšte kulture - da li ste „pokretna enciklopedija“? Znate li gde se nalazi statua „Mala sirena“? A, da li znate šta je Andaluzija? ...
Kviz: Braća Grim, Šarl Pero ili H. K. Andersen – Hoćete li pogoditi koje su bajke njihovo delo? „Ako želite da vaša deca budu inteligentna, čitajte im bajke. Ako želite da budu...