Zašto su sedišta u skoro svim avionima plava?

Plava boja se povezuje sa smirenošću i stabilnošću, a uz to se na sedištima ne primećuju nečistoće i ogrebotine.

zasto-su-sedista-u-skoro-svim-avionima-plava-01.jpg

Da li ste nekada obratili pažnju na boju sedišta u avionima? Gotovo su uvek plava i izuzeci od ovog pravila su retkost.

Možda verujete da je boja povezana sa bojom neba, ali nije toliko jednostavno.

Zašto su avionska sedišta plava?

Prema naučnim istraživanjima, plava boja se povezuje sa stabilnošću i bezbednošću, što je mnogo važno za putnike koji pate od aerofobije. Uz to, čak 90% ljudi atraktivnost određene kompanije procenjuje samo prema boji brenda.

zasto-su-sedista-u-skoro-svim-avionima-plava-02.jpg

Za plavu boju postoji i praktično objašnjenje. Na njoj se ne primećuju nečistoće, fleke i ogrebotine, pa tako može da izgleda dobro mnogo duže vremena nego što to mogu sedišta u nekoj drugoj boji.

Ali, u kabinama biznis klase ipak možete videti svetlu nijansu plave boje zato što u njoj leti manje putnika, pa se materijal sporije oštećuje.

zasto-su-sedista-u-skoro-svim-avionima-plava-03.jpg

Zanimljivo je da su tokom '70-ih i '80-ih godina avio-kompanije počele da stavljaju crvena sedišta. Ali, ona su zatim bila zamenjena plavim zato što crvena boja izaziva povećanje agresije kod putnika.

zasto-su-sedista-u-skoro-svim-avionima-plava-04.jpg

Platno ili koža?

Za sedišta u avionima koriste se i platno i veštačka koža. Na primer, u avionima koji putuju na dugim prekookeanskim letovima, sedišta su sa platnom zbog udobnosti putnika. Tako se oni ne znoje i nije im neudobno, a njihova koža slobodno diše.

zasto-su-sedista-u-skoro-svim-avionima-plava-05.jpg

Ali, u avionima koji lete na kratkim letovima, najčešće je veštačka koža jer je otpornija na nečistoće i prilikom prosipanja pića ne ostaju fleke.

zasto-su-sedista-u-skoro-svim-avionima-plava-06.jpg

Interesantno je da navlaka koja se stavlja na gornji deo sedišta potiče iz viktorijanske Engleske, kada su muškarci koristili mnogo ulja za pravljenje frizura i na taj način ostavljali fleke.

Da bi se ovo izbeglo, na stolice su počele da se stavljaju navlake, a kasnije su počele da se stavljaju i u avione.

zasto-su-sedista-u-skoro-svim-avionima-plava-07.jpg

Zašto sedište do prozora ponekad nije do prozora?

Avio-kompanije žele da smeste maksimalan broj sedišta u kabine. Pa tako, iako kompanije koje proizvode avione daju preporuke o broju i rasporedu sedišta u avionu, gotovo nijedna kompanija ne poštuje preporuke.

zasto-su-sedista-u-skoro-svim-avionima-plava-08.jpg

Dodavanjem sedišta se izmešta red, pa zato neka nisu odmah do prozora.

zasto-su-sedista-u-skoro-svim-avionima-plava-09.jpg

Kako da izaberete najbolje mesto u avionu?

Ako ne želite da slušate buku motora aviona, izaberite sedište koje je u prednjem delu. Ali, tada ćete čuti jasno i glasno svako obraćanje stjuardese, ali to je verovatno bolje od motora.

Isto tako, raznošenje hrane počinje od prednjeg dela aviona, pa ćete imati veći izbor.

zasto-su-sedista-u-skoro-svim-avionima-plava-10.jpg

Ako ste visoki, onda sedite u blizini izlaza za hitne slučajeve jer tamo ima više prostora između sedišta. Ali, red ispred izlaza za hitne slučajeve nije najbolji izbor jer se sedišta ne mogu mnogo pomerati zato što bi smetala u slučaju hitne evakuacije. Izaberite red do njega.

zasto-su-sedista-u-skoro-svim-avionima-plava-11.jpg

 S. S. | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

Možda vas zanima:

Моmak je iznenadio devojku knjigom sa svim njihovim sastancima tokom prve godine veze Da li mislite da kod nas postoje muškarci sa ovako kreativnim idejama? Da li ste...
Мuški izgovori: Zašto sam izneverio trudnu ženu? Ne posotoji razlog koji može opravdati preljubu za vreme trudnoće. Ipak, preljub...
Мladi prvo rade, pa biraju fakultet: 5 razloga zašto je Švedska zakon zemlja za život Oba roditelja imaju porodiljsko odsustvo, a prosečni životni vek je 82 godine. Z...
Živote, samo sam želela da budem dobra majka, zašto mi nisi dozvolio? Danas je 240. dan, očekujem da tvoje malene noge pomere moj veliki stomak. Da...
Žene dele iskustva: Zašto su bile u vezi sa oženjenim muškarcima i kako su se osećale Očigledno je da postoji mnogo takvih veza, koje iako su teške da se održe, ipa...
Zašto zvezde nose cipele veće za nekoliko brojeva? Oni koji prate događaje na crvenom tepihu i ostale glamurozne svečanosti, sigurn...