Naučila je da šije u sirotištu i još 8 činjenica o Koko Šanel

Poznata modna ikona nikada neće izgubiti svoj veliki uticaj na stil i lepotu, ali i generalno na modu danas.

naucila-je-da-sije-u-sirotistu-i-jos-8-cinjenica-o-koko-sanel-1.jpg

Ali, da li znate da je naučila da šije u sirotištu i da je vodila decenijske sporove za svoje parfeme?

Ako ste ljubitelj brenda Šanel, ove činjenice će vas iznenaditi:

Naučila je da šije u sirotištu

Gabriel Šanel rođena je 19. avgusta 1883. godine. Njena majka je umrla kada je njoj bilo 12 godina, a otac je smestio nju i njene sestre u katoličko sirotište. Tamo je naučila da šije.

Nadimak Koko dolazi iz njene kratke muzičke karijere

Nakon napuštanja sirotišta, radila je kao krojačica, ali je ubrzo počela da peva na mestu nalik kabareu, a bila je poznata po dve pesme: „Ko Ko Ri Ko“ i „Qui qu'a vu Coco dans l'Trocadero?“. Kada ju je publika tražila, uzvikivali su „Koko! Koko!“

naucila-je-da-sije-u-sirotistu-i-jos-8-cinjenica-o-koko-sanel-2.jpg

Pravila je i prodavala ženske šešire

Godine 1910. otvorila je butik šešira „Šanel mod“, a celi asortiman je izrađivala upravo ona. Novac je dobila od bogatog Etjena Balsana kojem je bila ljubavnica. Njeni šeširi su postali popularni zahvaljujući poznatoj francuskoj glumici Gabriel Dorzija.

Sama je dizajnirala poznati logo

Od 1924. godine, pa do danas, logo brenda Šanel uopšte se nije menjao. Ona ga je sama dizajnirala i, iako se poklapa sa njenim inicijalima, postoje i mnoge teorije da je kopija drugog logoa, ali i da su to ukrštena slova njenog imena i imena njene najveće ljubavi, Artura Kapela, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći.

naucila-je-da-sije-u-sirotistu-i-jos-8-cinjenica-o-koko-sanel-3.jpg

„Šanel 5“ je rezultat laboratorijske greške

Parfimerista Ernest Bo kreirao je seriju mirisa od kojih se onaj koji je numerisan brojem 5 najviše dopao Koko. Druga legenda kaže da je broj 5 bio njen srećan broj. Ali, bez obzira na to, plan je bio da se kreira miris od jasmina, ruže, sandalovine i vanile, ali je greškom dodata i velika doza aldehida. Upravo je aldehid odgovoran za to što je ovaj miris i danas jedan od najomiljenijih i najprodavanijih na svetu.

Za „Šanel 5“ su se vodili sudski sporovi

Koko je sklopila dogovor sa biznismenom Pjerom Verthajmerom koji se složio da se parfem proizvodi na veliko, ali i da dobija najveći deo profita. Ona je dobijala samo 10% od prodaje, dok je 20% dobijala prodavnica u kojoj se parfem prvo prodavao. Do kraja svog života ona se borila za svoj proizvod, ali je Verthajmer imao advokata kojem je jedini zadatak bio da ide na sud protiv Koko Šanel.

naucila-je-da-sije-u-sirotistu-i-jos-8-cinjenica-o-koko-sanel-4.jpg

Vinston Čerčil je bio njen dobar prijatelj

Ona je svuda imala mnogo poznatih prijatelja. Jedan od njih bio je i Vinston Čerčil, kojeg je upoznala preko svog tadašnjeg ljubavnika, vojvode od Vestminstera.

Iako je imala mnogo veza i afera, nikada se nije udavala

Pored mode, Šanel je poznata i po svojim aferama. Među njenim poznatim ljubavnicima su i Pablo Pikaso, vojvoda od Vestminstera i kompozitor Igor Stravinski.

Koko Šanel je odgovorna i za popularnost male crne haljine

Bezvremeni modni komad duguje svoju popularnost upravo Koko Šanel. U njenim kolekcijama mala crna haljina pojavljivala se u najrazličitijim oblicima i modelima, što je samo po sebi bilo revolucionarno, jer je tada crna boja bila smatrana bojom žalosti.

E. D. | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

Možda vas zanima:

Šišanje ne ubrzava rast i još 6 zabavnih činjenica o kosi koje sigurno niste znali Jedna vlas naše kose može da izdrži težinu od oko 99 grama. Međutim, 100.000 vla...