Od profesora sa platom od 15 dolara do milionera – Priča o uspehu Džeka Ma, osnivača AliExpressa

Dobio je državno zaposlenje za koje je primao mesečnu platu od 15 dolara. Nekoliko puta je odbijen za posao, a kaže da je potpuno nepismen za kompjutere. Šta znamo o Džeku Ma, jednom od najbogatijih Kineza i osnivaču Alibabe?

od-profesora-sa-platom-od-15-dolara-do-milionera-prica-o-uspehu-dzeka-ma-osnivaca-aliexpressa-01.jpg

Džek Ma, osnivač kineskog giganta Alibaba, stvorio je lično bogatstvo od 38,5 milijardi dolara, a u 55. godini se penzionisao i predao rukovodstvo kompanije novom izvršnom direktoru Danijelu Žangu.

od-profesora-sa-platom-od-15-dolara-do-milionera-prica-o-uspehu-dzeka-ma-osnivaca-aliexpressa-02.jpeg

Kompaniju Alibaba osnovao je 1999. godine, a 2019. godine, nakon što je proveo 20 godina na mestu izvršnog direktora, uz performans je najavio da se zvanično penzionisao i da odlazi.

„Nakon ove večeri započeću novi život. Verujem da je svet dobar, pred nama je mnogo prilika i mnogo želim nova uzbuđenja, zbog čega sam odlučio da se penzionišem pre vremena", rekao je on.

od-profesora-sa-platom-od-15-dolara-do-milionera-prica-o-uspehu-dzeka-ma-osnivaca-aliexpressa-03.jpg

Džek Ma se 2020. godine iznenada potpuno povukao iz javnog života, nakon čega je usledio niz špekulacija: da je u kućnom pritvoru, da ga kineska vlada pritiska jer želi da pokrene novu bankarsku kompaniju, ali i da je uvredio kineskog predsednika Sija Đinpinga.

Nakon brojnih špekulacija, Džek Ma se ponovo pojavio u kratkom video obraćanju u januaru 2021.    

Džek Ma se smatra četvrtim najbogatijim Kinezom sa bogatstvom od 50,3 milijarde dolara. Pored toga što je osnivač Alibabe, ima i niz drugih biznisa koji mu donose veće prihode. Među njima su AliExpress i AliPay.

U nastavku sledi nekoliko zanimljivih i motivišućih činjenica o Džeku Ma:

Džek Ma (57) rođen je 10. septembra 1964. godine. Pravo ime mu je Ma Jun, a roditelji su mu bili izvođači kineskog muzičkog performansa Pingtan, koji je bio zabranjen od 1966. do 1976. godine.

od-profesora-sa-platom-od-15-dolara-do-milionera-prica-o-uspehu-dzeka-ma-osnivaca-aliexpressa-04.jpg

Sa 12 godina, Džek je imao veliku želju da nauči engleski, pa je, kako je sam jednom prilikom prepričavao, svakog jutra išao u oblast jezera u gradu Hangdžou (gde je odrastao) gde je stalno bilo mnogo turista. On im je nudio besplatne obilaske grada, a koristio je mogućnost da vežba jezik.

od-profesora-sa-platom-od-15-dolara-do-milionera-prica-o-uspehu-dzeka-ma-osnivaca-aliexpressa-05.jpg

Džek je priznao da je dva puta pao na prijemnom ispitu pre nego što je konačno primljen na najgori univerzitet u gradu, Hangzhou Teachers University, gde je studirao da postane profesor engleskog jezika.

od-profesora-sa-platom-od-15-dolara-do-milionera-prica-o-uspehu-dzeka-ma-osnivaca-aliexpressa-06.jpg

Nakon što je diplomirao, kineske vlasti dodelile su mu zaposlenje univerzitetskog profesora engleskog jezika, za šta je primao platu od 12 do 15 dolara mesečno. Kako sam kaže, nestrpljivo je čekao da mu prođe petogodišnji ugovor da bi započeo svoj biznis.

od-profesora-sa-platom-od-15-dolara-do-milionera-prica-o-uspehu-dzeka-ma-osnivaca-aliexpressa-07.jpg

Konkurisao je za više radnih mesta, ali niko nije želeo da ga primi, a čak je konkurisao i za posao sekretara generalnog menadžera KFC-a, ali je odbijen.

od-profesora-sa-platom-od-15-dolara-do-milionera-prica-o-uspehu-dzeka-ma-osnivaca-aliexpressa-08.jpg

Godine 1995, u 31. godini, Džek Ma je otputovao u Sijetl, gde se prvi put sreo sa internetom. Nakon ovoga, odmah je počeo da razmišlja o tome kako da započne razvoj onlajn biznisa na kineskoj teritoriji.

od-profesora-sa-platom-od-15-dolara-do-milionera-prica-o-uspehu-dzeka-ma-osnivaca-aliexpressa-09.jpg

Još nekoliko činjenica na sledećoj strani...Možda vas zanima:

Ubio je više od 36 žena, nije osećao krivicu ni za jednu od njih – Ko je Ted Bandi, najozloglašeniji... Više od tri decenije je prošlo od njegove smrti, a Ted Bandi je i dalje možda na...
Topla voda je luksuz u Severnoj Koreji – nastavnica koja je radila u Severnoj i Južnoj Koreji podeli... U Severnoj Koreji nema interneta, u Južnoj Koreji studentski domovi nisu u najbo...
Svekar je nije voleo i nazivao ju je „služavkom“, optužio ju je za abortus u prvom braku – Činjenice... Svekar je nije voleo i nazivao ju je „služavkom“, a posle niza njegovih skandala...