Jelena Jović za CRNOBELO: „Radim kao turistički vodič - posetila sam Indiju, Keniju, Sejšele, a preselila bih se u Maroko“

Jelena Jović iz Srbije, posle 18 godina uspešne karijere napustila je marketinški sektor i sada je turistički vodič, i neprestano otkriva udaljene destinacije.

jelena-jovic-za-crnobelo-radim-kao-turisticki-vodic-posetila-sam-indiju-keniju-sejsele-a-preselila-bih-se-u-maroko-01.jpg

Na svom Instagram profilu @jjtravelblog stalno deli svoja iskustva sa putovanja. Sa Jelenom Jović smo razgovarali o mnogim važnim pitanjima i kako joj je putovanje promenilo život.

Maroko, Indija, Zanzibar, Kenija, Sejšeli i mnoge druge destinacije označene su u tvom pasošu... Jelena, izašla si iz sveta marketinga i odlučila si da budeš turistički vodič - kada si shvatila da su putovanja svetom ono što najviše želiš?

Od kada znam za sebe, ja sam putnik. Čak i kada sam bila mala, dok nisam krenula u školu, putovala sam na kratkim relacijama između grada u kojem su živeli moji roditelji i sela u kojem sam provela mnogo vremena sa babom i dedom. Takođe, moji roditelji i ja smo mnogo putovali po tadašnjoj Jugoslaviji. Ipak, nisam znala kakvu mi sudbinu kroji život, ali sam sanjala da ću proputovati svet.

Moji tinejdžerski dani, godine provedene u studiranju i radu u marketingu, obeleženi su teškim događajima, raspadom države u kojoj smo živeli, ratovima, ekonomskom krizom i mnogim bolnim događajima koji su putovanja stavili on hold. Negde duboko u sebi, znala sam da će se moji snovi o dalekim putovanjima ostvariti. Kad god sam imala priliku i slobodno vreme, putovala sam.

Po zanimanju sam ekonomista, specijalista za marketing, a možda čak i ekspert jer sam provela 18 godina gradeći uspešnu i međunarodnu karijeru u marketinškom sektoru.

Međutim, osećaj ograničenosti, in the box, kancelarijski rad, malo slobodnih dana za odmor, nedovoljno fleksibilno radno vreme, učinili su da se u svemu tome ne osećam dobro. Moja duša je čeznula za slobodom, prostorom, istraživanjem, spoznavanjem preko putovanja.

Iako su mi svi rekli da sam luda zato što napuštam „sigurno“ radno mesto, karijeru koju sam godinama gradila i finansijsko blagostanje i ulazim u nešto potpuno nepoznato - unutrašnji osećaj mi je šapnuo da sam konačno pronašla svoj Put.

Kada smo u šablonu, matrici, kada je sve isplanirano i predviđeno, to nam donosi određenu dozu sigurnosti, ali istovremeno nas ograničava da doživljavamo neka iskustva koja bi nas sasvim okrenula naopako, iskustva zbog kojih bi nam suze krenule od ljubavi i lepote na trenutak, uzbuđenja od kojeg bi nam ponestalo daha. A to je Život kakav sam želela.

jelena-jovic-za-crnobelo-radim-kao-turisticki-vodic-posetila-sam-indiju-keniju-sejsele-a-preselila-bih-se-u-maroko-02.jpg

Kako izgleda jedan tvoj dan za vreme neke ture? Evo, sada si na Zanzibaru, pa možeš da se poslužiš tim primerom...

Moj radni dan na Zanzibaru počinje rano ujutro pripremama za izlete i radujem se svim prelepim aktivnostima koje nas čekaju tokom dana.

Sa drugim putnicima delim radost u otkrivanju novih plaža, u kupanju i ronjenju u prelepom Indijskom okeanu, u druženju sa lokalnim stanovništvom, uz obaveznu degustaciju tropskog voća, morskih plodova i drugih lokalnih specijaliteta.

Kada idemo u posetu školi, nasmejana deca nam uvek zagreju srca, dok na farmi začina saznajemo kako izgledaju začini koje koristimo dok su još uvek na drvetu ili grmu, kao i koja lekovita svojstva imaju, dok mi znamo samo za to da služe da poboljšaju ukus hrane.

Delfini, morske zvezde, ribe i korali, podvodni svet Indijskog okeana je nešto što se ne zaboravlja. Zadovoljstvo mi je da budem vodič kroz sve ove lepote!

jelena-jovic-za-crnobelo-radim-kao-turisticki-vodic-posetila-sam-indiju-keniju-sejsele-a-preselila-bih-se-u-maroko-03.jpg

Za jednog putnika je veoma teško da se odluči za omiljenu destinaciju. Ako je slučajno imaš, slobodno je podeli sa nama. Sada si na Zanzibaru kao turistički vodič i uživaš u vodama Indijskog okeana, pa ako te zamolim da se setiš iskustava sa putovanja od kojih ti se ježi koža koliko su bila predivna, šta bi to bilo?

Naravno da imam omiljene destinacije, to su one na koje sam se više puta vraćala, a na jednu od njih čak želim da se preselim i da živim tamo. To je Maroko, a razlog je što je veoma sličan mom unutrašnjem senzibilitetu, intenzitetu boja, ukusima, mirisima, emocijama.

Maroko je spoj svega što volim i svega što jesam. Nakon što sam prvi put kročila tamo, zemlja mi je postala bliska. Moja duša se tamo raduje. Maroko ima Atlantski okean, Sredozemno more, Saharu i planinu Atlas, spoj arapske kulture sa uticajem francuske kulture, jer je bio njihov protektorat.

U Maroku imam bliske prijatelje, drage ljude koji su me prihvatili kao da sam njihova sestra i tamo se uvek osećam dobrodošlo. Slično je i na Zanzibaru, u Jordanu, na Sejšelima i u Indiji.

To su za sada mojih pet destinacija, ali još uvek me čeka otkrivanje Južne i Srednje Amerike, tako da verujem da će se neke nove destinacije naći u ovih prvih pet.

jelena-jovic-za-crnobelo-radim-kao-turisticki-vodic-posetila-sam-indiju-keniju-sejsele-a-preselila-bih-se-u-maroko-04.jpg

I lepe, ali i loše stvari su deo života. Znam da si bila u različitim situacijama, ali te molim da ukratko podeliš svoje iskustvo kada se Indija našla u lokdaunu, a ti ostala zaglavljena u Nju Delhiju.

Destinacija bira nas, a ne mi nju. Zato verujem da mi je svako putovanje donelo nove poglede na život, ljubav, a najviše na samu sebe. Upoznavajući druge kulture, običaje i rituale prepoznajemo i svoja ograničenja, predrasude, tako da svako novo putovanje čini da budemo otvoreniji, mudriji i svesniji.

Najveće bogatstvo su ljudi koje upoznajemo, neobični, različiti, ali shvatamo da je to tako na prvi pogled...

U Indiji sam bila u februaru i martu 2020. godine i to mi je bilo jedno od važnijih putovanja koje me je promenilo. Indija je sama po sebi višeslojna, ako joj dozvolimo, ona može da promeni najdublje slojeve u nama kojima je bila potrebna promena.

Imala sam tu sreću ili nesreću da ostanem „zaglavljena“ u Nju Delhiju dve nedelje kada je počeo haos sa pandemijom. U takvim situacijama shvatamo da ne znamo koliko smo jaki, hrabri i sposobni, zato što je to jedini izbor da preživimo.

Nakon tog iskustva, ja sam potpuno drugačija osoba. Indija je zemlja u koju ću se često vraćati kada budem imala priliku za to.

jelena-jovic-za-crnobelo-radim-kao-turisticki-vodic-posetila-sam-indiju-keniju-sejsele-a-preselila-bih-se-u-maroko-05.jpg

Ako ikada odlučiš da napišeš roman ili knjigu putopisa, šta ćeš obuhvatiti u njima?

Knjige i romani se već stvaraju, jedan od njih je o Maroku, drugi o Indiji, i imaće zanimljive naslove i neće biti isključivo putopisne i faktografske, već ljubavne priče. Svaka destinacija na kojoj sam bila, dala mi je razlog da se zaljubim, u nju samu, u ljude, u život, i to iznova i iznova.

jelena-jovic-za-crnobelo-radim-kao-turisticki-vodic-posetila-sam-indiju-keniju-sejsele-a-preselila-bih-se-u-maroko-06.jpg

Nastavlja se na sledećoj strani...



Možda vas zanima:

Тroše kao milioneri: Koji horoskopski znakovi se razbacuju novcem? Ne štede na garderobi niti na izlascima, a galantni su kako prema sebi tako i pr...
Кoliko vas može koštati jedan dan na plaži u poznatim turističkim mestima? Portal Post Office svake godine objavljuje takozvani barometar cena pomoću koga ...
Zašto neke 40-godišnje žene izgledaju kao devojke, a druge kao babe? Danas možete da vidite žene u svojim 40-im godinama koje izgledaju kao da su 20 ...
Započnite dan kao supermodel: Ideje za niskokalorični doručak foto: pixabay.com Vodeće svetske manekenke otkrivaju svoj jutarnji meni koji je...
Vodič za žene: Kakva frizura ide uz kakav dekolte? Uspešno kombinovanje frizure sa dekolteom koji nosite, jedna je od ključnih st...
Vodič za žene: Kako da nosite tesnu suknju, a da ne naglasite nedostatke na telu? Pensil suknja je univerzalni komad garderobe koji se, u poslednje vreme, svaka d...