Postporođajna depresija: Razlozi i simptomi

Rođenje deteta i njegovo odgajanje zaista je intenzivan i osetljiv period za svaku majku. Bez obzira koliko je majka spremna za novonastalu situaciju i koliku pomoć ima od drugih, normalno je da ovaj period bude stresan. Zbog niza promena u svom telu i hormonima, ali i zbog stresa, mnoge majke se suočavaju sa postporođajnom depresijom.

postporodajna-depresija-razlozi-i-simptomi-1.jpg

Posle porođaja, u telu nastaju hormonalne promene. Novopečene majke se suočavaju sa svim očekivanim blagodetima majčinstva, ali kako bi ispunile svoje ciljeve, moraju da se suoče i sa svojim strahovima.

Svakodnevna briga o novorođenčetu izaziva sasvim novi vid stresa. Kada ovome dodate umor, neprospavane noći, promene u načinu života, odnos sa partnerom i ostalim članovima porodice, jasno je da postoji mogućnost da se novopečena majka suoči i sa psihičkim problemima.

Postporođajna tuga je prolazno raspoloženje koje se javlja u prvim danima posle porođaja i traje oko dve nedelje. U ovom periodu žene su zaista osetljive i sklone naglim promenama raspoloženja.

Neretko imaju problem i sa nesanicom i oslabljenom koncentracijom, a često su i nezadovoljne sobom.

postporodajna-depresija-razlozi-i-simptomi-2.jpg

Prema nedavnim istraživanjima, od 20% do 40% novopečenih majki doživi postporođajnu tugu. Ovo nije nikakav ozbiljan problem i ne predstavlja nikakvu opasnost za zdravlje deteta. I pored određenih teškoća, majke u ovom stanju ipak mogu da se brinu o svojoj bebi. Ovaj vid depresije je blaži i može da se prevaziđe uz podršku porodice.

Ali, ponekad, novopečene majke doživljavaju intenzivne promene raspoloženja koje se odražavaju na mnogo životnih polja. Određeni broj žena zapada u intenzivniji oblik postporođajne depresije.

Postporođajna depresija je poremećaj raspoloženja gde dominiraju simptomi lošeg raspoloženja, depresije i nedostatka interesovanja. Javljaju se i drugi simptomi, odnosno promene u načinu razmišljanja, emocijama, u načinu ponašanja, a često postoje i fizičke promene.

Postporođajna depresija se najčešće javlja u prva tri meseca posle porođaja. U zavisnosti od simptoma, ona može da bude blaga, umerena ili teška.

postporodajna-depresija-razlozi-i-simptomi-3.jpg

Pored osnovnih simptoma postporođajne depresije, mogu se javiti i neki drugi simptomi:

- Često plakanje, tuga i potištenost

- Smanjena koncentracija i problemi sa pamćenjem

- Osećaj preopterećenosti, nemogućnost da se nosi sa svakodnevnim problemima i teškoće u izvršavanju svakodnevnih obaveza

- Iskrivljen ili negativan pogled na realnost, sadašnjost, ali i budućnost

- Razdražljivost, teškoće, nevoljnost

- Nedostatak samopouzdanja, bespomoćnost

- Osećaj beznadežnosti, nemoći ili krivice

- Nedostatak uživanja ili interesa za stvari koje su nekada pričinjavale zadovoljstvo (uključujući i seksualnu želju)

- Nesanica ili preterano spavanje

- Značajne promene u apetitu

- Nedostatak ili slaba povezanost sa detetom, gubitak interesovanja za dete, porodicu i druge aktivnosti, osećaj nedostatka ljubavi prema detetu ili preterana briga za dete

- Suicidne misli, strahovi i opsesivne misli

- Fizički problemi poput glavobolje, bolova u grudima, ubrzanog lupanja srca i slično

postporodajna-depresija-razlozi-i-simptomi-4.jpg

Eksperti se slažu da kod žena koje pate od postporođajne depresije postoje određene endokrinološke i neurofiziološke promene. Najčešći faktori rizika su porodična istorija sa depresijom, problemi zavisnosti, narušeni emotivni odnosi sa partnerom, nerazumevanje okoline, loše društveno-ekonomske okolnosti, stresni događaji i slično.

Podaci pokazuju da manje od 20% žena sa ovim simptomima potraži stručnu pomoć. Žene se plaše da će ih osuđivati, pa sve ove simptome čuvaju u sebi.

Često se novopečene majke teše da je to normalno stanje, da će ga prevazići, a okolina to podržava. Ipak, depresija je ozbiljan poremećaj i ne treba da se stidite da potražite pomoć. Na ovaj način ćete se brže i lakše osloboditi negativnih simptoma i moći ćete da zaista uživate u majčinstvu.

postporodajna-depresija-razlozi-i-simptomi-5.jpg

S. S. | CRNOBELO.com / foto: pixabay.com

Možda vas zanima:

Stvari koje niste znali o Kanadi i razlozi zašto ljudi žele da žive tamo Kada se spomene Kanada, možda pomislite na hladnu zemlju u kojoj život nije lep,...
Neprijatni mirisi, debljanje: Simptomi koji pokazuju da je vaše telo puno toksina Toksini se nalaze svuda oko nas, a na različite načine se akumuliraju u telu i i...
Hajde dosta sa izmišljenim depresijama, kako moja baba nije imala vremena da bude depresivna?! Vreme u kojem živimo je surova mašina, pa uvlači u zupčanike pokušavajući da te ...
Fizički simptomi anksioznosti – Šta se dešava sa vašim telom? Iako je anksioznost mentalna pojava, sa velikim procentom utiče i na vaše fizičk...