Muže, daj mi tvoj mozak na jedan dan, da malo odmorim

Odmah da to razgraničimo - muškarci uopšte nisu glupi. Oni su inteligentni, praktični i cene svoje slobodno vreme i kapacitet svog mozga. Evo kako to funkcioniše: Srećan bračni par koji se šeta sa svojim detetom. Koliko ima malecki?

muze-daj-mi-tvoj-mozak-na-jedan-dan-da-malo-odmorim.jpg

Žena: Za osam dana ćemo napuniti 11 meseci. Muž: Raste, raste, junak tatin.

Muž apsolutno nema pojma koliko je njegovo dete. Niti u glavi vodi mentalni kalendar, niti precrtava dane u pravom. Zašto bi zamarao mozak takvim banalnostima? Da li je dete živo? – Živo je. Da li je zdravo? – Zdravo je. Odlično.

Nekoliko godina kasnije... Kako detetu ide u školi?

Majka: Odlično. A i učiteljice su mu baš dobre. Dve su, jedna je mlađa, jedna je starija. Slavica je starija, živi u centru, ima „mini-val“, starog je kova, stroga, ali veoma sposobna. Marta je mlađa, ima 27 godina, još nije udata, nema decu, pa ima živce za đake.

Otac: Dobro je... Učiteljice? (češka se po glavi)… pa, žene su. Da, učiteljice mog sina su žene.

Muškarci su dobri u multi-taskingu. Ko je ovo izjavio, ima odličan smisao za humor. Kažeš mužu – idi kupi hleb (Aha, dobro) i kupi i ulje... Čekaj, čekaj da zapišem. Još nisi stigla ni do treće stavke, a muž već zapisuje. Cele 3 stvari za pamćenje zaista su previše.

Ti ćeš da zapamtiš spisak od 22 namirnice, a dok si u prodavnici doći će ti da kupiš još 15.

Ali ne, žene su haotične, histerične i nisu perfekcionisti kao muškarci. Dušo, i ja bih bila perfekcionista da u toku dana imam samo jedan zadatak kojem ću se posvetiti 5 sati. Kao na primer pranje i poliranje auta i kačenje cele jedne slike na zid.

„Ma vidi kako sam je profi namestio. Kao u galeriji.“ Aplauz za tebe. Dok je žena očistila kuću, pokupovala sve, spremila 2 ručka, pustila 3 mašine, a ispeglala 4, ti zakači 1 (i slovima: JEDNU) sliku na zid.

Ali vidi kako je simetrično postavljena. Ma bre, muž – majstor. A vidi, ženo, rub na košulji nije ti baš savršeno ispeglan.

Tipičan muž, bez izuzetka, za ponašanje i muke svoje žene, on ima samo 3 logična objašnjenja: U PMS-u je. Dobila je. U menopauzi je.

Ne daj bože da malo više uključi mozak i razmisli da li je muči nešto ozbiljnije.

Ženo, kada je mojoj mami rođendan? Da, dragi ljudi. Malo su rođendani naših roditelja, braće, sestara, njihovih partnera, njihove dece, prijatelja, naše dece, drugara naše dece, pa još treba da zapamtimo sve ove rođendane i ljudi sa muževe strane.

Nema on vremena da se zamara ovakvim bespotrebnim stvarima. Pa i mi žene previše tražimo. 3 kapi ovog spreja u nos, 2 kašike tog sirupa, oblači dete, vezuj patike i ne zaboravi užinu u rancu.

Da li je ona normalna žena, da li je mogla još nešto da doda na spisak? Ko može da zapamti tako mnogo stvari?

Pitam se samo kako su sve ove „banalnosti“ nepotrebne i teške za pamćenje, a sve te složene kombinacije za kladionicu su jednostavne? Ili cela Ronaldova statistika pogođenih i promašenih golova u sezoni. Ili kako je bila dobra utakmica u Ligi šampiona 2006. godine, kaži, brate?

Muškarci su, ipak, veoma pametni. Postavljaju prioritete i teraju onako kako su zamislili. Ne možeš ih promeniti, ne možeš učiniti da se predomisle. Na kraju dana su ponovo superiorni jer imaju sposobnost da se potpuno opuste, makar napolju padale bombe.

Dobro bre ženo, opusti se malo. Hajde dođi, sedi pored mene da gledamo televiziju. Hajde da popijemo po jedno pivce... E, hajde.

Žena seda da se odmori pored muža. (Ovo je taj mir o kom svi pričaju. Uf, ne bi bilo loše... Da se čovek odmori, da ne misli na brige... Deca će posle hteti da jedu, da im napravim nešto. Imam li dovoljno brašna? Trknuću da kupim ako treba. Sutra je rođendan Stojanovoj bratanici, treba da joj kupim neki poklon. Znam da voli zeleno, neku lepu zelenu maramu, na primer. Treba da počnemo da štedimo, evo odmor će već za 5 meseci...)

Muškarac... (kao da nešto zuji. Možda je muva. Kvari mi odmor, baš se lepo odmaram, sad još i na to treba da mislim? Da ustanem da je ucmekam? Ne, neka leti, to joj je posao...).

©CRNOBELO.rs Zabranjeno je preuzimanje i kopiranje. Krađa autorskih tekstova kažnjiva je zakonom.

Autor: (O)Milena | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

Možda vas zanima:

Zašto bi dete od 4 godine znalo za brendirane patike sa vazdušnim đonom i plakalo jer nema iPhone? „Moja ćerka je danas došla kući sva uplakana. Njene hulahopke su bile malo pocep...
Tata, hvala ti što si me naučio da u životu nisu najvažnije materijalne stvari Tata, hvala ti što si me naučio: Da u životu nisu najvažnije materijalne stva...