Imam 40 godina, nemam muža ni decu - ali, srećna sam!

Nedavno sam napunila 40 godina. Da, imam i bore. Imam i podočnjake koji najčešće ne nestaju ni kada se naspavam. Da, imam i nekoliko sedih vlasi.

imam-40-godina-nemam-muza-ni-decu-ali-srecna-sam.jpg

Ali, moje telo još uvek zna kako da se celo zatrese od gromoglasnog smeha. Ja sam trenutno „najživlja“, najbolja, strastvena verzija sebe.

Ne, nisam stavila stvari na spisak – nemam ušteđevinu, muža, decu, kuću, auto, ni petogodišnji plan.

Ali, postoji jedna stvar koju imam i volim je više od svega!

Moja sloboda.

Imam privilegiju da provodim kvalitetno vreme sa sobom. Sama sam sebi najbolja prijateljica i nema bežanja od sebe.

Ja sam ljubazna, divlja, pomalo otkačena, ponekad tužna i ljuta, ali sebi nikada nisam dosadna.

Sa svakom novom borom se setim da „Tu smo samo na trenutak, određeno vreme, hajde da ga maksimalno iskoristimo“.

Prošla sam nekoliko faza slomljenog srca, živela sam u internacionalnoj sredini, sama i sa cimerima, rizikovala sam, radovala sam se i tugovala sam...

Izbegavam da uđem u kutiju u kojoj „bi trebalo da budem“ za svoje godine.

Sećam se jedne fotografije moje majke kada je napunila 40 godina. Sedi u svom omiljenom restoranu sa ogromnim osmehom na licu, sombrerom na glavi, hladnom margaritom u ruci i prijateljima oko sebe.

Izgleda srećno i ispunjeno.

Ona je u to vreme već bila majka četvoro dece. Živeli smo u predgrađu Hjustona. Njena obaveza je bila da nas svake nedelje vodi u crkvu sa pripremljenom užinom za sve. Njena obaveza smo bili mi.

Kada sam bila mala sanjala sam da postanem supruga i majka – kao što su to bile moja majka i moja baba.

Umesto toga, u jednom trenutku me probudio šapat:

„Moraš da putuješ. Da upoznaš nove i različite ljude. Da sagradiš sebi dom gde god da si na svetu. Da si neustrašiva. Da radiš i ono što ti nije baš prijatno. Da se razočaraš. Da voliš celim srcem.“

Sanjala sam da živim u Africi, da odgajam lavove, da igram fudbal...

Ova dečija fantazija izgledala je tako daleko.

Kao dete odgajano u porodici u Teksasu, imala sam predstavu o tome kako treba da izgleda žena sa 40 godina - treba da bude majka, supruga, žena koja ne psuje, ne pije i ne diže ton.

Ovaj tip žene uvek će biti i ostati u meni. Za mene je moja majka bila idealna žena. Ona je uradila sve moguće i nemoguće kako bih ja bila srećna.

Njena bezuslovna ljubav je učinila da budem bolji čovek. Usvojila je dvoje dece kada je već imala četvoro svoje, zato što je njima bila potrebna porodica. Ona je bila moj snažni čuvar u ovom surovom svetu. I da, imalo bi smisla da sledim njene postupke.

Ali eto, kod mene se dogodio preokret.

Nakon diplomiranja, živela sam u Brazilu gde sam volontirala na projektu za decu sa ulice. Nisam mogla da se sporazumem sa ženom kod koje je trebalo da živim. Bilo je teško – bila sam usamljena, nisam se osećala bezbedno, moja majka nije bila pored mene. Kulturne razlike bile su ogromne. Ali, snašla sam se.

Prošle su godine „borbe“ u potrazi za onim što želim da budem i gde želim da budem. Pravila sam greške i donosila sam pogrešne odluke. Radila sam više od 10 godina u centru za lečenje obolelih od AIDS-a. Pored mene je prošlo mnogo ljudi koji su napustili ovaj svet. Ali, ja sam ostala – iako se većina uplašila i otišla.

imam-40-godina-nemam-muza-ni-decu-ali-srecna-sam-2.jpg

Borim se za ljudska prava, bez transparenata na protestima – ali, svakim novim dahom. Imam crni pojas u samoodbrani. Svetom putujem sama i upoznajem različite ljude i njihove životne priče.

Na dan mog 40. rođendana probudila sam se u Najrobiju, u Keniji. Uopšte ne žalim zbog svega što sam do sada prošla i doživela.

Probudila sam se sa izlaskom sunca u predivnoj Africi, baš onog sunca koje sam zamišljala kada sam imala 7 godina.

Ne odgajam lavove, ali sam jaka, strastvena i moćna žena.

Još uvek se smejem na sav glas kao srednjoškolka, puna sam nade, otvorena za mogućnosti.

Svoj 40. rođendan provela sam sama, čitajući i pišući, dok sam upijala zrake sunca.

Da, ponekad sam uplašena, znam da budem i usamljena, ali na kraju dana znam da sam ispunjena i zadovoljna sobom. Volim svet i uživam u novim iskustvima.

Mogu da pričam priče i iskustva, da delim uspomene – ja sam bogata žena!

Izvor | foto: depositphotos.com

Možda vas zanima:

Мајkа dve ćerke koristi staru odeću da sašije moderne komade bez da troši novac Pre nekoliko godina, Sara Tiau je počela da šije odeću sa ciljem da uštedi na ku...
Каkо dа naučite decu da se hrane pravilno, bez plača i nervoze? Naterati dete da jede ono što je zdravo umesto onog što želi, može biti pravi iz...
Zvali su je srpskom Brižit Bardo – fatalna lepotica koja je živela raskošan, ali tužan život Danas ima 78 godina i još uvek izgleda prelepo. Dobila je titulu „Najbolja riba ...
Znaju se od malih nogu, ima tetovažu u njegovu čast: 12 činjenica o supruzi Lionela Mesija Poznato je da fudbaleri imaju veoma atraktivne supruge, a takva je i supruga Mes...
Živopisni mali gradovi i sela širom sveta koji oduzimaju dah (foto) Živopisne kuće u selu Zvonce, predivan kanjon kristalno čiste reke Jerme, drveće...
Ženo, saberi se, nije mi cilj u životu da dobijem titulu najdomaćice, cilj mi je da budem srećna! Nisi rođena da budeš učiteljica, ajde olabavi malo sa savetima, dosta je priče o...