Zet mi je divan, snaja mi je zmija!

„Da znate kakvog zeta imam. Zet–kao med! Moja ćerka voli da ujutru malo duže spava. Za to vreme moj zet ustane, očisti po kući, pazari, vrati se, spremi doručak i kafu. Kuća nameštena „cakum-pakum“, moja ćerka ustane, čekaju je doručak i kafa na stolu. Čuva je kao kraljicu, kao malo vode na dlanu, takvog zeta nema nigde!

zet-mi-je-divan-snaja-mi-je-zmija.jpg

A snajka? Nema gore! Ološ od žene. Spava do kasno ujutru. Moj jadni sin ustane, čisti, pazari. Još kraljicu svako jutro mora da čeka kafa na stolu, ništa da spremi bre, kakva žena, napast! Jadan moj sin, sa kime ima posla!“

Da li primećujete ove dvostruke aršine? To je potpuno ista situacija gledana iz ugla jedne iste žene koja je i majka i svekrva.

Kada je u pitanju njeno dete, onda boli, kada on radi nešto on je mučenik, žrtva. Ona što spava je nabeđena, nevaspitana, zmija otrovnica.

Ali kada ćerka spava do kasno ujutru, a neko drugi se brine o njoj, ona je kraljica, mažena i pažena, a zet je divan.

Ko može da nađe NZS ovih izjava? Činjenica je da su mnoge stvari iz prošlosti evoluirale tokom godina, ali ne i fenomen zvani svekrva.

Naravno, nisu sve iste. Taman posla da sve stavimo u isti koš, tada ne bi bilo nade da stvari mogu biti dobre.

Ali, veliki deo njih je neželjena mirođija u svakoj čorbi. Vole da daju mišljenje i kada im ga niko ne traži. Zavijeno u ukrasni papir dobronamernog saveta, one u stvari žele da su stvari skoro uvek po njihovom.

Ovaj deo nam baš i nije najjasniji, ali eto, zbog ljubavi prema suprugu i mira u kući, trudimo se da sve to uglavnom prećutimo.

Fascinantno je kako imaju mišljenje o svemu! Eksperti za svaku temu – od kuvanja do uređenja doma i oblačenja za svadbe, one će pronaći način kako da vam kažu svoje mišljenje koje vi, je li, ne morate da poslušate, ali eto tako, one jednostavno moraju da ga kažu, jer uveče neće moći mirno zaspati od sekiracije.

Posebno je zanimljivo kada počnu da vrše „nevina“ poređenja – ne znam, kod kuće moj sin nije bio ovako nervozan (prevod: sad je sa tobom i ti ga nerviraš, kokoško jedna!).

Ili – kući je jeo ama baš sve, sad je postao veliki probirač (prevod: ne znaš da mu kuvaš lepo kao ja, pa zato ne jede sve).

Ili – dok je bio momak, bio je sređen, ispeglan, sada više ne pazi toliko (u prevodu: ne pereš mu, ne peglaš mu, sram da te bude, nesposobnjakovićko jedna!)

Da li potajno imate želju da vam se sin i snaja posvađaju i da se on uništen i povređen vrati u vaš zagrljaj, a vi da ga tešite, jer „nigde nije kao kod mame?“

Kada završava vaša dominacija? Kada ćete se konačno opustiti i shvatiti da vaš sin nije više malo dete, da nema potrebe da ga svako jutro podsećate da obuče jaknu jer napolju malo duva?

Da je najvažnija stvar što je pronašao ženu koja ga voli i koja ga čini srećnim, iako možda ta izabranica nije po vašem ćefu jer se ne uklapa u kalup koji ste skrojile za njega?

Ali, ta žena nije vaša žena na kraju dana. Ne spavate vi pored nje, ne delite vi ručak sa njom. Ne treba da vas bude briga sve dok je vaš sin zadovoljan i srećan.

Pomerite se malo u stranu, prestanite da im dišete za vratom. Nađite sebi neku drugu sreću u životu, nemojte da vam se sve vrti oko snaje i šta je ona uradila, šta je ona rekla, šta je ona obukla.

Bravo za vas ako se ne uklapate u šablon tipične srpske i balkanske svekrve. Ako ne gurate nos u tuđe stvari i porodice, ako ne zauzimate ničiju stranu, ako ne delite savete i mišljenja kada nisu dobrodošli ni traženi.

Ako mislite da sin nije bog, već najobičniji čovek koji je imao sreće da pronađe dobru i brižnu suprugu.

I to vam je dovoljno, tu stajete. Ima vas i takvih i ja vam aplaudiram.

A vi ostale, zapitajte se zašto retko koji muškarac ima problema sa taštom, odnosno sa majkom svoje supruge, a zašto gotovo svaka snaja ima problema sa svekrvom?

Autorski sadržaj! Nije dozvoljeno nikakvo preuzimanje i kopiranje delova ili celine.

(O)Milena | CRNOBELO.rs / foto: unsplash.com

Možda vas zanima:

Zašto bi dete od 4 godine znalo za brendirane patike sa vazdušnim đonom i plakalo jer nema iPhone? „Moja ćerka je danas došla kući sva uplakana. Njene hulahopke su bile malo pocep...
Za žene koje se bore sa rakom – jake ste, božanstvene, od vas treba da se uči kako se voli život Živite potpuno običan, normalan život. Posao, kuća, porodica, muž, deca, dom. Ru...
U svetu u kojem se svi očajnički trude da budu jedinstveni — zašto sve devojke izgledaju isto? „Ma stavi svilene trepavice“, uporna je moja rođaka koja već 3 puta u 3 meseca p...