„Moja unuka namerno povraća posle svakog jela“ - istinita priča o našoj učenici 6. razreda sa bulimijom

Unuka jedne moje poznanice ima bulimiju, šesti je razred, kuda ide ovaj svet, a i mi sa njim?

moja-unuka-namerno-povraca-posle-svakog-jela-istinita-prica-o-nasoj-ucenici-6-razreda-sa-bulimijom.jpg

Jedna žena sa kojom nisam bila previše bliska, sem onih priča iz kurtoazije „Dobar dan, kako si, kako su tvoji, šta ima novo“, neočekivano mi je otvorila svoje srce baš pri jednom takvom susretu.

Poče da mi priča o svojoj unuci koju sam nedavno videla i koja je bila drastično smršala, ali sam pomislila da su to ti tinejdžerski dani sa brzim promenama. Žena je počela da mi priča priču kakvu sam do tada sretala samo na filmu i čitajući u medijima o životu tamo neke devojke iz Amerike.

Reče mi: „Ne znaš kakve muke imamo, moja unuka je počela drastično da mrša, prvo smo mislili da raste, ali je onda postala zabrinjavajuće mršava, pitali smo se da li je bolesna, a onda smo je uhvatili kako povraća posle jela. Videli smo je kako nagnuta nad wc-šolju u kupatilu gura sebi dva prsta u grlo. I tu su nam se odsekle noge, shvatili smo da taj horor traje mesecima. Da smo svi bili slepi kod očiju.

Srce me boli, mila... Vodili smo je kod svih mogućih doktora, ali ništa ne pomaže. Samo stoji ispred ogledala, tanka kao grančica koja bi se slomila na prvom vetru, i hvata se za struk, kaže - ima sala, butine su joj debele, bila je predebela, a u stvari je bolno mršava. Gledala je na Internetu kako su neke manekenke bile mršave i lepe, pa neke snimke na YouTube-u, neke devojke koje su smršale povraćajući, i eto je i ona.“

Odsekle su mi se noge, BULIMIJA, samo mi je to prošlo kroz glavu. Predivna devojčica sa braon loknama i zelenim očima koja je do juče na ulici igrala fudbal i žmurke, sada je tinejdžerka sa gomilom kompleksa i psihološkim stanjem koje joj ne dozvoljava da spava noćima.

Nije dovoljno dobra jer nije mršava kao modeli sa naslovnih strana? Kako je ovo moglo da joj se desi?

Internet i pristup svakakvim sadržajima ubili su duh preslatke male devojčice i ugrozili su joj zdravlje. Srce mi se slomilo. U kakvom to svetu živimo? Kada su deca prestala da budu deca? Zašto prebrzo rastu? Kako da zaštitiš dete od demona koje donosi moderno društvo?

Da mu oduzmeš telefon, pa da ti kaže kako ga svi imaju. Da mu zabraniš pristup Internetu, pa da ti kaže da mu treba za školu. Da ga držiš pod staklenim zvonom, pa da ti kaže da mu sečeš krila.

Izbezumljena je žena, izbezumljena sam i ja, a i ne bih mogla da zamislim kako je biti u koži tih roditelja, te babe, njenog brata... Koliko su se samo preispitivali gde su pogrešili, koliko su samo očajni da pronađu način da vrate svoje dete na pravi put.

I znam da će je vratiti, verujem da će je vratiti, zato što imaju mnogo ljubavi u svojim srcima za nju i zato što će se boriti svom snagom. Ali, zašto je ovo moralo da se desi? Kako je ovo moglo da se desi?

Šta je pogrešno sa svetom u kojem živimo?

Autorski sadržaj! Nije dozvoljeno nikakvo preuzimanje i kopiranje delova ili celine.

S. S. | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

Možda vas zanima:

Svakog dana se na poslu hvali sa koliko je žena spavao, a žena mu je najlepši anđeo... (18+) Dolazio je na posao sa sočnim ispovestima tipa „Uh, al sam razvalio jednu viso...