Nоvcem možeš kupiti luksuz, ali ne i stil i manire

Naizgled fino doterana i otmena gospoda sa perfektno nameštenim, sjajnim frizurama pljuje gde god stigne.

novcem-mozes-kupiti-luksuz-ali-ne-i-stil-i-manire.jpg

U jednoj ruci akt tašna sa ugraviranim inicijalima, u drugoj ruci skup mobilni telefon, a iz usta „ispadaju“ na hiljade pogrdnih i nepristojnih reči i psovki dok se kreće ulicom.

Ne gledaju ispred sebe, gaze preko ljudi kao da su otirači ispred vrata. Reči „Izvinite“, „Oprostite“, „Molim Vas“ nećete pronaći u rečniku ovog tipa ljudi.

Naparfimisane gospođe sa skupim cipelama koje foliju od proteinske čokoladice bacaju na trotoar umesto u kantu za đubre.

Gospoda koju mrzi da prepešači još 20 metara i propisno pređe ulicu na obeleženom pešačkom prelazu. Umesto toga, preći će preko jedne ulice dok automobili trube, pa preko zelene površine koju se neko trudio da uredi i ukrasi cvećem, dok je oni bezdušno gaze. Sledi još jedna ulica da se pređe, a neretko sa sobom za ruku vode i malo dete.

Dajemo odličan primer omladini: ne treba ti, sine, pešački prelaz, jer možeš preći ulicu gde god zaželiš i baci se iza grma pred nečiji automobil u punoj brzini.

Za gde si tako „skockala“ tu predivnu kombinaciju skupih komada odeće? Za u pozorište, gde ne možeš da ćutiš i nemaš strpljenja da pogledaš predstavu ni 5 minuta bez da progovoriš sa prijateljicom?

Za koncert, gde u najvećoj tišini dok svi uživaju u muzici, ti vadiš mobilni i sa blicem škljocaš, a pritom nisi isključila niti zvono niti ostale zvuke telefona?

To što imate novca ne znači da vam je sve dozvoljeno. Možda ne shvatate ili ne želite da vidite, ali najčešće terorišete ostale ljude oko vas.

Nedužni konobari kojima se istresate zato što vam je dan počeo naopako i dogovor vam je propao. Prodavci koji nisu dužni niti plaćeni da trpe vaše frustracije.

Plivate u luksuzu i prefinjenosti, još kad bi mogli i tu dušu svoju da operete malo.

Za sobom ostavljate đubre gde god da se nalazite, jer niste dužni da se sagnete i pokupite ga, zato što smatrate da će neko drugi to uraditi. Vama je to ispod nivoa, za druge je sasvim u redu.

Nije sakupljanje sopstvenog đubreta ispod nivoa, već je vaša kultura ispod nivoa. Vaše domaće nevaspitanje, vaša arogancija i ideja da se novcem može sve kupiti.

Ne može. Kupićete skupu brendiranu odeću, čiji brend ne znate pravilno da izgovorite.

Ponećete knjigu na plažu ili planinu i slikaćete se sa njom kao mnogi intelektualci, a ona okrenuta naopačke. Niti znate naslov niti autora niti znate da guknete nešto vezano za bilo koju knjigu, ne samo za ovu okrenutu naopačke.

Vozićete skup automobil dok bacate opuške kroz prozor ili glasno šmrčete. Bitno je da košulja košta 200 evra, zar su važni vaši nepostojeći maniri pristojnog ponašanja.

Nakićeni ste skupim nakitom oko vrata i na prstima, a nemate gram kulture da saslušate nekog drugog, da za trenutak uđete u njegove cipele, da pronađete zrno saosećanja za tuđu nesreću.

Zaista, danas novcem možete kupiti sve! Sve, osim vaspitanja, manira, stila, karaktera, razuma, strpljenja, integriteta, ljubavi.

Mada, kome su potrebne te stvari?

Autorski sadržaj! Nije dozvoljeno nikakvo preuzimanje i kopiranje delova ili celine.

(O)Milena | CRNOBELO.rs /foto: pixabay.com