Idealno za uskršnji post - 3 posna recepta bez grama ulja
Jesti posno i ne predstavlja težak i nemoguć izazov, posebno poslednjih godina kada ima toliko mnogo dostupnih posnih proizvoda i lakih recepata.
Ali, da se posti bez ulja može biti zaista teško, a najteže od svega je smisliti šta biste jeli u toku dana.
Pronašli smo 3 recepta „na vodi“ koji ne sadrže niti jedan gram ulja u svojoj pripremi, a istovremeno su ukusni i laki. Zapravo, meni sadrži čorbu, glavno jelo i naravno, desert.
Šta da jedete za vreme strogog uskršnjeg posta?
Posna krem čorba od celera
Potrebno vam je:
- 1 veći komad celera
- 2 šargarepe
- 1 krompir
- 1 manji luk
- So i biber (kurkuma, nana, ruzmarin – po želji)
Način pripreme:
1. Dobro operite povrće, iseckajte ga na komade i barite u vodi dok ne postane sasvim mekano.
2. Stavite ga u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smesu.
3. Mešavinu vratite u posudu, dodajte začine po želji, dodajte vodu da biste dobili željenu gustinu i ostavite da čorba dobro provri.
4. Ukrasite je svežim peršunom i poslužite uz male komade prepečenog hleba (pazite da hleb bude isto tako bez ulja).
Posni špageti u sosu od avokada
Potrebno vam je:
- 2 zrela avokada
- 1 pakovanje posnih špageti (obratite pažnju na oznake i sastav)
- Kečap
- 10-12 maslina
- 2-3 mlada luka
- So i drugi začini po želji
Način pripreme:
1. Očistite dva avokada od semenki i dobro ih izgnječite viljuškom ili u blenderu, kako vam je lakše.
2. Dodajte kečap, iseckane masline i sitno seckani mladi luk (slobodno iseckajte i beli deo i zelena perca). Dobro izmešajte viljuškom.
3. Špagete skuvajte prema uputstvu na pakovanju, procedite ih i dok su tople izmešajte ih sa zelenim sosom od avokada.
4. *Za malo pikantniji ukus možete da dodate i nekoliko kapi limuna. Poslužite dok je toplo.
Posno medeno srce
Potrebno vam je:
- 2 šolje kisele vode
- 2 šolje brašna
- 2 šolje šećera
- 1 kesica cimeta
- 1 kašičica sode bikarbone
- 2 kašičice kakaoa
- 4-5 kašika posnog džema od šljiva ili kajsija, po želji, ili med kao najbolja posna zamena
Način pripreme:
1. Izmešajte dobro sve navedene sastojke.
2. Posudu prekrijte papirom za pečenje.
3. Sipajte smesu i pecite u zagrejanoj rerni na 180˚C oko 30 minuta ili dok kolač dobro ne porumeni.
(O)Milena | CRNOBELO.rs / foto: instagram.com