Ne ostavljajte zamrzivač prazan i još 9 saveta za pravilno održavanje zamrznute hrane

Temperatura u zamrzivaču treba da bude -18 stepeni – ovo je najbolja temperatura za bezbedno skladištenje hrane.

ne-ostavljajte-zamrzivac-prazan-i-jos-9-saveta-za-pravilno-odrzavanje-zamrznute-hrane-01.jpg

Zamrzivač je genijalan izum koji brojnim namirnicama produžava rok trajanja za nekoliko meseci. 

Iako jednostavna za upotrebu, ipak bi trebalo da znate neke stvari kako biste smanjili potrošnju i očuvali kvalitet zamrznute hrane.

10 saveta koji će vam pomoći u ovome:

Podesite zamrzivač na ispravnu temperaturu

Prema Upravi za hranu i lekove u SAD, preporučuje se da temperatura u zamrzivaču bude -18 stepeni Celzijusa.

Ovo je najbolja temperatura za bezbedno skladištenje zamrznute hrane.

ne-ostavljajte-zamrzivac-prazan-i-jos-9-saveta-za-pravilno-odrzavanje-zamrznute-hrane-02.jpg

Ne odmrzavajte hranu na sobnoj temperaturi

Ne bi trebalo da ostavljate hranu da se odmrzne na sobnoj temperaturi jer postoji rizik od razvoja bakterija.

Najbolje je staviti hranu u frižider – odmrzavanje će biti sporije, ali će niska temperatura u frižideru sprečiti razvoj bakterija.

Neke namirnice možete odmrznuti i u mikrotalasnoj pećnici ili ih potopiti u hladnu vodu.

Neku zamrznutu hranu možete i da spremate pre nego što je otopite.

ne-ostavljajte-zamrzivac-prazan-i-jos-9-saveta-za-pravilno-odrzavanje-zamrznute-hrane-03.jpg

U nekim slučajevima, u redu je zamrzavati hranu dva puta

Ako ste napravili ručak sa zamrznutim mesom, onda ga možete još jednom zamrznuti nakon kuvanja.

U ovom slučaju, preporučljivo je zamrzavati samo dobro skuvanu hranu.

ne-ostavljajte-zamrzivac-prazan-i-jos-9-saveta-za-pravilno-odrzavanje-zamrznute-hrane-04.jpg

Zamrzivač ne ubija sve bakterije

Neće sve bakterije umreti u zamrzivaču, pa je preporučljivo da pre konzumiranja zagrejete hranu koju odmrzavate.

ne-ostavljajte-zamrzivac-prazan-i-jos-9-saveta-za-pravilno-odrzavanje-zamrznute-hrane-05.jpg

Neke namirnice ne treba stavljati u zamrzivač

Zamrzivač je odličan za skladištenje žive hrane kao što je meso, ali i mnogih skuvanih jela. Ipak, ne možete da ga koristite za sve.

Nije preporučljivo zamrzavati neke vrste kuvanog povrća, kao što je brokoli. Takođe, nemojte zamrzavati jaja i majonez jer će im se promeniti tekstura i ukus.

ne-ostavljajte-zamrzivac-prazan-i-jos-9-saveta-za-pravilno-odrzavanje-zamrznute-hrane-06.jpg

Još pet saveta na sledećoj strani...



Možda vas zanima:

Česte greške prilikom kuvanja koje potpuno menjaju ukus hrane, a da to i ne znate Imate li naviku da predugo kuvate povrće? A da li ga uopšte perete hladnom vodom...
8 trikova sa kojima ćete produžiti rok trajanja sveže hrane i maksimalno je iskoristiti Šargarepu čuvajte u posudi sa vodom, a svež beli luk – u posudi sa uljem. Kol...