Ne ostavljajte zamrzivač prazan i još 9 saveta za pravilno održavanje zamrznute hrane

Temperatura u zamrzivaču treba da bude -18 stepeni – ovo je najbolja temperatura za bezbedno skladištenje hrane.

ne-ostavljajte-zamrzivac-prazan-i-jos-9-saveta-za-pravilno-odrzavanje-zamrznute-hrane-01.jpg

Zamrzivač je genijalan izum koji brojnim namirnicama produžava rok trajanja za nekoliko meseci. 

Iako jednostavna za upotrebu, ipak bi trebalo da znate neke stvari kako biste smanjili potrošnju i očuvali kvalitet zamrznute hrane.

10 saveta koji će vam pomoći u ovome:

Podesite zamrzivač na ispravnu temperaturu

Prema Upravi za hranu i lekove u SAD, preporučuje se da temperatura u zamrzivaču bude -18 stepeni Celzijusa.

Ovo je najbolja temperatura za bezbedno skladištenje zamrznute hrane.

ne-ostavljajte-zamrzivac-prazan-i-jos-9-saveta-za-pravilno-odrzavanje-zamrznute-hrane-02.jpg

Ne odmrzavajte hranu na sobnoj temperaturi

Ne bi trebalo da ostavljate hranu da se odmrzne na sobnoj temperaturi jer postoji rizik od razvoja bakterija.

Najbolje je staviti hranu u frižider – odmrzavanje će biti sporije, ali će niska temperatura u frižideru sprečiti razvoj bakterija.

Neke namirnice možete odmrznuti i u mikrotalasnoj pećnici ili ih potopiti u hladnu vodu.

Neku zamrznutu hranu možete i da spremate pre nego što je otopite.

ne-ostavljajte-zamrzivac-prazan-i-jos-9-saveta-za-pravilno-odrzavanje-zamrznute-hrane-03.jpg

U nekim slučajevima, u redu je zamrzavati hranu dva puta

Ako ste napravili ručak sa zamrznutim mesom, onda ga možete još jednom zamrznuti nakon kuvanja.

U ovom slučaju, preporučljivo je zamrzavati samo dobro skuvanu hranu.

ne-ostavljajte-zamrzivac-prazan-i-jos-9-saveta-za-pravilno-odrzavanje-zamrznute-hrane-04.jpg

Zamrzivač ne ubija sve bakterije

Neće sve bakterije umreti u zamrzivaču, pa je preporučljivo da pre konzumiranja zagrejete hranu koju odmrzavate.

ne-ostavljajte-zamrzivac-prazan-i-jos-9-saveta-za-pravilno-odrzavanje-zamrznute-hrane-05.jpg

Neke namirnice ne treba stavljati u zamrzivač

Zamrzivač je odličan za skladištenje žive hrane kao što je meso, ali i mnogih skuvanih jela. Ipak, ne možete da ga koristite za sve.

Nije preporučljivo zamrzavati neke vrste kuvanog povrća, kao što je brokoli. Takođe, nemojte zamrzavati jaja i majonez jer će im se promeniti tekstura i ukus.

ne-ostavljajte-zamrzivac-prazan-i-jos-9-saveta-za-pravilno-odrzavanje-zamrznute-hrane-06.jpg

Još pet saveta na sledećoj strani...



Možda vas zanima:

Маli bonton podsetnik za pravilno i kulturno ponašanje u restoranu Kada odete u restoran nije dovoljno samo da pozdravite osoblje i da ostavite bak...
Коji prinčevi su još uvek singl? Моžda su prinčevi Vilijam i Hari već u braku i zasnivaju svoje porodice, ali je ...
Каkо dа naučite decu da se hrane pravilno, bez plača i nervoze? Naterati dete da jede ono što je zdravo umesto onog što želi, može biti pravi iz...
Zdrav način ishrane koji efikasno eliminiše kandidu Verovatno veći deo vas zna šta su kandida i kandidijaza. Ako se ne leči, kandida...
Zbogom višečasovnom peglanju i masnim tepsijama: 9 saveta za savršeno čist dom na lak način Frižider bez mrlja, sjajna ogledala, uredan toalet, zar ne zvuči savršeno? Sa ...
Zašto modrice menjaju boju i još 5 informacija za one koji žele da znaju sve Koje biće je besmrtno? Zašto su astronauti 5 centimetara viši u svemiru nego na ...