Ne ostavljajte zamrzivač prazan i još 9 saveta za pravilno održavanje zamrznute hrane
Temperatura u zamrzivaču treba da bude -18 stepeni – ovo je najbolja temperatura za bezbedno skladištenje hrane.
Zamrzivač je genijalan izum koji brojnim namirnicama produžava rok trajanja za nekoliko meseci.
Iako jednostavna za upotrebu, ipak bi trebalo da znate neke stvari kako biste smanjili potrošnju i očuvali kvalitet zamrznute hrane.
10 saveta koji će vam pomoći u ovome:
Podesite zamrzivač na ispravnu temperaturu
Prema Upravi za hranu i lekove u SAD, preporučuje se da temperatura u zamrzivaču bude -18 stepeni Celzijusa.
Ovo je najbolja temperatura za bezbedno skladištenje zamrznute hrane.
Ne odmrzavajte hranu na sobnoj temperaturi
Ne bi trebalo da ostavljate hranu da se odmrzne na sobnoj temperaturi jer postoji rizik od razvoja bakterija.
Najbolje je staviti hranu u frižider – odmrzavanje će biti sporije, ali će niska temperatura u frižideru sprečiti razvoj bakterija.
Neke namirnice možete odmrznuti i u mikrotalasnoj pećnici ili ih potopiti u hladnu vodu.
Neku zamrznutu hranu možete i da spremate pre nego što je otopite.
U nekim slučajevima, u redu je zamrzavati hranu dva puta
Ako ste napravili ručak sa zamrznutim mesom, onda ga možete još jednom zamrznuti nakon kuvanja.
U ovom slučaju, preporučljivo je zamrzavati samo dobro skuvanu hranu.
Zamrzivač ne ubija sve bakterije
Neće sve bakterije umreti u zamrzivaču, pa je preporučljivo da pre konzumiranja zagrejete hranu koju odmrzavate.
Neke namirnice ne treba stavljati u zamrzivač
Zamrzivač je odličan za skladištenje žive hrane kao što je meso, ali i mnogih skuvanih jela. Ipak, ne možete da ga koristite za sve.
Nije preporučljivo zamrzavati neke vrste kuvanog povrća, kao što je brokoli. Takođe, nemojte zamrzavati jaja i majonez jer će im se promeniti tekstura i ukus.