Retke fotografije Hačika, najvernijeg psa na svetu

Hačiko je pas rase Akita i verovatno je najpoznatiji pas na svetu.

retke-fotografije-hacika-najvernijeg-psa-na-svetu-01.jpg

Hačiko se rodio 10. novembra 1923. godine, u prefekturi Akita u Japanu. 1924. godine, profesor Hidesaburo Ueno je udomio Hačiko i doveo ga da živi sa njim u Šibuji, u Tokiju.

retke-fotografije-hacika-najvernijeg-psa-na-svetu-02.jpg

Ueno je svakoga dana išao na posao, a kada se vraćao, Hačiko ga je čekao u blizini metro stanice Šibuja. Ovaj zanimljivi par je nastavio sa tom rutinom sve do 21. maja 1925. godine, dana kada se Ueno nije vratio.

Ueno, koji je radio kao univerzitetski profesor, dobio je izliv krvi na mozak u sred predavanja i umro je nikada se ne vrativši na stanicu.

retke-fotografije-hacika-najvernijeg-psa-na-svetu-03.jpg

Sledećih 9 godina, 9 meseci i 15 dana, Hačiko je na stanici Šibuja svakoga dana čekao Uena da se vrati.

retke-fotografije-hacika-najvernijeg-psa-na-svetu-04.jpg

Hačiko je počeo da privlači pažnju prolaznika. Mnogi ljudi koji su redovno prolazili pored stanice, često su viđali Uena i Hačiko i znali su o čijem se psu radi. Ali, većina njih se nije dobro ponašala prema Hačiko i nije im se sviđalo njegovo prisustvo.

Ipak, 4. oktobra 1932. godine u novinama je izašao tekst o vernom psu, pa su slučajni prolaznici počeli da ga hrane i maze dok je on čekao svog vlasnika.

retke-fotografije-hacika-najvernijeg-psa-na-svetu-05.jpg

Jedan od Uenovih studenata, Hirokiči Saito, video je psa na stanici. Odatle ga je pratio do kuće bivšeg Uenovog baštovana, koji mu je ispričao celu Hačikovu životnu priču.

Ubrzo posle ovog susreta, student je objavio spisak pasa rase Akita u Japanu. Ispostavilo se da je u Japanu ostalo samo 30 čistokrvnih Akita pasa, uključujući tu i Hačiko.

Student je redovno posećivao Hačiko i tokom godina je objavio nekoliko tekstova o njegovoj neverovatnoj odanosti. 1932. godine, jedan od ovih tekstova je od Hačiko napravio nacionalnu zvezdu.

retke-fotografije-hacika-najvernijeg-psa-na-svetu-06.jpg

Vernost ovog psa je oduševila Japance, a roditelji i učitelji su ga koristili kao primer koji deca treba da slede. Pored toga, jedan japanski umetnik je napravio skulpturu psa, a širom cele države je počelo da raste interesovanje za pse rase Akita.

Tokom vremena, Hačikova vernost postala je nacionalni simbol odanosti.

retke-fotografije-hacika-najvernijeg-psa-na-svetu-07.jpg

Hačiko je umro 8. marta 1935. godine, kada je imao 11 godina. Pronađen je na ulici u blizini Šibuje.

retke-fotografije-hacika-najvernijeg-psa-na-svetu-08.jpg

U martu 2011. godine naučnici su konačno otkrili i razlog njegove smrti - pas je imao rak i filarijazu.

Hačiko je kremiran, a njegov pepeo je zakopan pored groba profesora Uena. Hačikovo krzno je sačuvano i nalazi se u Nacionalnom naučnom muzeju u Tokiju.

retke-fotografije-hacika-najvernijeg-psa-na-svetu-10.jpg

retke-fotografije-hacika-najvernijeg-psa-na-svetu-11.jpg

retke-fotografije-hacika-najvernijeg-psa-na-svetu-12.jpg

retke-fotografije-hacika-najvernijeg-psa-na-svetu-13.jpg

retke-fotografije-hacika-najvernijeg-psa-na-svetu-14.jpg

retke-fotografije-hacika-najvernijeg-psa-na-svetu-15.jpg

retke-fotografije-hacika-najvernijeg-psa-na-svetu-16.jpg

retke-fotografije-hacika-najvernijeg-psa-na-svetu-17.jpg

S. S. | CRNOBELO.rs

Možda vas zanima:

Srbija, Indija: fotografije „urbanističkog pakla“ širom sveta - šta smo uradili planeti? Ubrzana urbanizacija možda deluje kao znak napretka čovečanstva, ali često zabor...
Najzgodniji doktor na svetu živi u Italiji (foto) Izvajani trbušnjaci, impresivna vilična kost i bademaste oči... Upoznajte italij...
Najusamljenije drvo na svetu i još 7 prirodnih svetskih čuda koja više ne postoje Najusamljenije drvo na svetu, za koje su mnogi govorili da je „čudo“ i čije je k...