5 vrsta hrane koja izaziva anksioznost i nesanicu

Pre nego što posegnete za suplementima koji će vam pomoći da lakše zaspite, zapitajte se šta ste danas imali u svom tanjiru.

5-vrsta-hrane-koja-izaziva-anksioznost-i-nesanicu-1.jpg

Ako vas hvata panika svaki put kad treba da legnete, čak i kada ste isprobali sve načine da smanjite stres, preostaje vam još samo da vidite šta od hrane utiče na to.

Lekovi, pa čak i oni na prirodnoj bazi, pomažu da se regulišu simptomi u određenom vremenskom periodu, pre nego što aktivni sastojci počnu da rade protiv vas. Zato rešenja počnite da tražite u onome što svakodnevno radite, a jedna od tih stvari je i vaša ishrana.

Koje vrste hrane i hranljivih sastojaka vas čine anksioznim i ne daju vam da spavate?

Kofein

Preterane količine kofeina su dokazani neprijatelj kada se radi o paničnim napadima, povećanju stresa i porastu nivoa kortizola.

Kada uveče pijete kafu ili drugi napitak s kofeinom, tada kvarite prirodni ciklus spavanja. Njemu je potrebno od 16 do 24 časa da napusti vaše telo, pa uveče, čak i ona jutarnja kafa ima uticaja na vas.

5-vrsta-hrane-koja-izaziva-anksioznost-i-nesanicu-2.jpg

Krompir, paradajz, plavi patlidžan, paprike i godži bobice

Ovih pet namirnica spada u jednu grupu plodova koji izazivaju poremećaj sna. Oni prirodno proizvode pesticide kojima se bore protiv parazita, ali i utiču na nervni sistem čoveka.

Baš ti glikoalkaloidi mogu da izazovu preteranu stimulaciju nervnog sistema i da zbog toga imate problema sa spavanjem. Ograničite unos ovih namirnica u ishrani.

5-vrsta-hrane-koja-izaziva-anksioznost-i-nesanicu-3.jpg

Alkohol

Alkohol je još jedan dokazani neprijatelj dobrog sna. U zavisnosti od toga koliko vaše telo podnosi alkohol, može se desiti da vas budi noću, da vam bude previše toplo ili previše hladno i da vam se na takav način poremeti san. Dovoljno je samo jedno piće da vam se pogorša situacija.

5-vrsta-hrane-koja-izaziva-anksioznost-i-nesanicu-4.jpg

Fermentisana i dimljena odstajala hrana

Tu spadaju suhomesnati proizvodi, salame, pršuta, turšija, kiselo povrće, dimljeno meso i druga hrana koja je konzervisana i fermentisana. Do određene količine ovi proizvodi mogu da budu prisutni u vašoj ishrani, ali ukoliko ih jedete previše, rizikujete da poremetite rad digestivnog sistema, rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem, da budete anksiozni i da loše spavate.

5-vrsta-hrane-koja-izaziva-anksioznost-i-nesanicu-5.jpg

Rafinirani ugljeni hidrati

Šećeri, belo brašno i sredstva za zgušnjavanje, svi oni spadaju u grupu rafiniranih ugljenih hidrata. Ima ih u soku od pomorandže koji pijete ujutru, u voćnom jogurtu, u musliju i žitaricama, pa vas zato ove namirnice lako napune energijom. Ali, u vašem telu situacija je drugačija.

Insulin se stvara u veoma visokim količinama, a intenzivno se luči i kortizol (hormon stresa), posle čega su i spavanje i smirenost teške aktivnosti.

5-vrsta-hrane-koja-izaziva-anksioznost-i-nesanicu-6.jpg

M. D. | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com