Greške u kuhinji zbog kojih kvarite ukus čak i najjednostavnijim receptima
Ako želite da se pirinač skuva kako treba, nemojte podizati poklopac sa šerpe niti ga mešati dok se kuva.
Ako ste primetili da neko jelo nikada ne ispadne onako kako ste zamislili, verovatno pravite neku grešku koja, iako izgleda beznačajno, očigledno pravi veliku razliku.
Svi pravimo greške u kuhinji, čak i sa receptima koje smo već napravili mnogo puta. Ipak, uvek ima prostora da naučimo nešto novo kada je kuvanje u pitanju, a ponekad je potrebno mnogo pokušaja da uočimo svoje greške.
Ako vam neka osnovna jela kao što su pečeni krompir, testenina ili kuvani pirinač, nikada ne ispadnu kako treba, možda pravite neku od sledećih grešaka:
Ne mešate testeninu dok se kuva
Testeninu morate povremeno mešati dok se kuva kako se ne bi zalepila. Važno je da ne čekate, već da je pomešate odmah nakon što ste je stavili u šerpu.
Isperete testeninu kada je skuvate
Nemojte da isperete testeninu kada je skuvate. U suprotnom, sos se neće „lepiti“ za nju.
Takođe bi bilo dobro da sačuvate malo vode u kojoj ste je kuvali i da je dodate u sos – zbog skroba iz testenine, sos će se bolje zgusnuti.
Ne odmrznete meso u potpunosti pre nego što počnete sa kuvanjem
Možete da spremate zamrznuto meso, ali ako ga odmrznete, uverite se da je potpuno odmrznuto pre nego što počnete da sa kuvanjem.
Ako ga ne odmrznete u potpunosti, unutrašnjost može ostati delimično živa.
Meso sečete odmah nakon što ga spremite
Nakon kuvanja, preporučljivo je sačekati desetak minuta pre nego što počnete da sečete meso da bi se sokovi iz njega rasporedili po celom parčetu.
Mešate pirinač dok ga kuvate
Osim u slučaju kada kuvate rižoto koji zahteva gotovo stalno mešanje, nemojte da mešate pirinač dok ga kuvate.
Kada kuvate „čist“ pirinač samo sa vodom, izmešajte ga tek na kraju kako ne bi postao previše kašast.
Podižete poklopac dok kuvate pirinač
Sa svakim podizanjem poklopca temperatura u šerpi se smanjuje, pa se pirinač neće skuvati kako treba.
Pržite hranu u maslinovom ulju
Maslinovo ulje sagoreva na nižoj temperaturi od suncokretovog, pa ga lako možete pregrejati. To može da promeni ukus hrane.
Najbolje je da maslinovo ulje koristite za salate, a ako volite da pržite na njemu, koristite ga za prženje hrane koju treba pržiti samo nekoliko minuta.
Ne sušite ribu pre pripreme
Ako je riba mnogo vlažna, kada je pržite ili pečete počeće da ispušta paru. Zbog toga gornji deo neće biti hrskav.
Pržite vlažno povrće
Kada pržite brokoli, spanać ili bilo koje drugo povrće, vodite računa da bude potpuno suvo.
Višak vode će stvoriti paru i promeniće ukus.
Dodajte tvrd puter u pire
Gotovo je nemoguće dobro izmešati tvrdi puter u pireu. Zato je najbolje da ga istopite, pa da ga zatim dodate u pire.
Dodajete beli luk prerano
Beli luk se isprži veoma brzo, pa ako ga dodate na početku, velika je verovatnoća da će da zagori.
Najbolje je dodati svež beli luk kao poslednji sastojak.
Ne kuvate krompir pre nego što ga ispečete
Za hrskavi krompir sa mekom unutrašnošću preporučljivo je da ga prvo prokuvate oko 10 minuta, ili dok ne omekša, pre nego što počnete da ga pečete.
Ako ga stavite direktno u rernu, moguće je da gornji deo izgori pre nego što unutrašnjost bude gotova.
Spirova S. | CRNOBELO.rs / Foto: pixabay