Slomiće te, sastavićeš se, mrva si u Svemiru, a ipak je on ceo u tebi

Kažu, živ čovek – živ đavo. Život će te nemilosrdno udarati tamo gde najviše boli. Pokidaće se tamo gde je najtanje. Stisnućeš zube i guraćeš. Niko ne kaže da će biti lako ili da je fer. Nije. Zato je to život, a ne izmišljena bajka.

slomice-te-sastavices-se-mrva-si-u-svemiru-a-ipak-je-on-ceo-u-tebi.jpg

Slomiće te. I najbolja drugarica će ti jednoga dana okrenuti leđa, ona za koju si mislila da ti je bliska kao sestra. Prvi dečko će te izneveriti. Boleće tako mnogo da ćeš bukvalno osetiti fizičku bol u srcu, pitajući se da li ćeš dočekati sledeći dan otvorenih očiju i sa srcem koje će još uvek da kuca.

Da, doći će i taj dan kada će te razočarati i brat, sestra, roditelji. Pitaćeš se - da li se ovo samo meni dešava? Nisi sam. Svi smo prolazili kroz isto.

Usponi i padovi, prepreke i zaobilazni putevi. Bićeš nestrpljiv da se zaposliš, sa nezaustavljivom željom da postigneš uspeh koji očigledno dolazi previše brzo i previše lako za sve ostale, osim za tebe.

Slomiće te, budi siguran i ne zavaravaj se. Slomiće te drugovi, devojka, domaći i tuđi. Društvo, život koji te stavlja u jednu ogromnu mašinu i melje te dok od tebe ne ostane zrnce.

Ne dozvoli im. Nemoj da se predaš. Pašćeš i ponovo ćeš ustati. Isplakaćeš se, pa ćeš izbrisati suze. Slomiće ti srce i ponovo ćeš ga sastaviti, jer je stvoreno da voli i da bude voljeno.

Slomiće i tebe, potpuno i nemilosrdno. Gaziće te, vređaće te, nazivaće te pogrdnim imenima, podsmevaće ti se. Trudiće se da te ubede da ne vrediš, da si zamenjiv, sasvim običan i nebitan.

Nisi. Nekome značiš. Za nekoga si ti ceo svet. Razlog za buđenje, razlog za slatku nesanicu. Ti si razlog za nečiji osmeh.

Sastavi se. Za sebe i za druge. Za one kojima značiš. Neko voli tvoju svetlost, jer mu ona pokazuje put. Neko drugi voli tvoju tamu jer mu tako pokazuješ zvezde.

I zaboravi na to da budeš savršen. Ne postoji savršenstvo. Kakva iluzija, čovek od krvi i mesa da bude kao neka programirana mašina.

Samo gledaj da se sastaviš kada te slome. Drži noge čvrsto na zemlji, a pogled usmeri ka zvezdama.

Mrva si u Svemiru, a ipak je on ceo u tebi. Živi, juče, danas i svaki sledeći dan je tvoj.

©CRNOBELO.com Zabranjeno preuzimanje i kopiranje. Krađa autorskih tekstova je kažnjiva zakonom.

(O)Milena | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

Možda vas zanima:

Zašto bi dete od 4 godine znalo za brendirane patike sa vazdušnim đonom i plakalo jer nema iPhone? „Moja ćerka je danas došla kući sva uplakana. Njene hulahopke su bile malo pocep...
Tata, hvala ti što si me naučio da u životu nisu najvažnije materijalne stvari Tata, hvala ti što si me naučio: Da u životu nisu najvažnije materijalne stva...
Stolnjak se ne istresa uveče i još 9 sujeverja kojima su nas stariji učili - da li ih primenjujete? Da li vam se desilo da uhvatite sebe kako radite neke stvari zato što su vas bab...