3 recepta za brze posne kolače
Iako ćemo u narednom periodu biti malo ograničeni sa sastojcima za recepte koje spremamo jer treba da pazimo da budu posni, ipak postoji 3 recepta za brze kolače kojima možete iznenaditi svoje bližnje za trpezom.
Za sve slave, rođendane i razne svečanosti koje se spremaju u posnom periodu:
Čoko trouglovi
Sastojci:
- 250g šećera
- 1 šolja vode
- 250g mlevenih oraha
- 100g seckanih oraha
- 150g istopljene posne čokolade
- 100g seckanog suvog grožđa
- 100g seckanih žele bombona
Za glazuru:
- 100g posne čokolade
Priprema:
Pomešajte šećer sa šoljom tople vode i mešajte dok se ne istopi.
Dodajte orahe, i seckane i mlevene, istopljenu čokoladu, suvo grožđe i žele bombone i mešajte dok se masa dobro ne sjedini.
Stavite smesu u trouglaste kalupe i hladite ih nekoliko časova u frižideru.
Izvadite smesu iz kalupa, prelijte je čokoladom, ohladite još malo, pa isecite.
Posna bajadera sa kikirikijem
Sastojci:
- 300g šećera
- 2dl vode
- 200g margarina
- 300g mlevenog kikirikija bez soli
- 300g mlevenih biskvita
- 2 kašike kakaoa
Za glazuru:
- 150g čokolade
Priprema:
Šećer i vodu kuvajte 4-5 minuta, pa dodajte margarin i sačekajte da se rastopi. Postepeno dodajite kikiriki i biskvite. Mešajte dok ne dobijete masu srednje gustine.
Od smese izdvojte jednu trećinu i sa njom izmešajte kakao.
Svetlu smesu podelite na dva dela.
Jedan kalup srednje veličine obložite prozirnom folijom, pa u njega sipajte jedan deo svetle smese. Izravnajte i ostavite u frižider da se stegne.
Preko nje dodajte tamnu smesu i izravnajte pritiskajući je. Ostavite u frižider da se ohladi.
Ponovite to i sa ostatkom svetle smese.
Za preliv koristite 150g rastopljene čokolade.
Posni beli minjoni
Sastojci:
- 350g šećera
- 1dl vode
- 120g margarina
- 200g mlevenih biskvita
- 200g mlevenih oraha
- 300g šećera u prahu
- Još malo vode
Priprema:
Mešajte šećer i vodu dok se šećer ne rastopi, pa dodajte margarin.
Kada se margarin rastopi, dodajte biskvite i orahe. Smesu sipajte u širok kalup koji možete obložiti papirom ili folijom, a testo razvucite na oko 1-1,5 cm debljine.
Kada se kora ohladi nekoliko sati u frižideru, prelijte fondanom napravljenim od malo vode i šećera u prahu.
Fondan treba da bude gust.
Ukrasite po želji i secite na kocke.
M. D. | CRNOBELO.rs / foto: instagram.com